Gå til hoved-indhold
15. maj 2024 - kl. 15.05

Kernevelfærd vigtigere end opkøb og nedrivning af faldefærdige ejendomme

  • 1 af 1
Af: Michael Frederiksen

Byrådsmedlem Tina Kruckow (S) vil ikke være med til, at Frederikshavn Kommune køber en faldefærdig ejendom i Thorshøj, når politikerne samtidig igen diskuterer nye besparelser i den kommunale kernevelfærd.

Administrationen lagde op til, at Frederikshavn Kommune skulle sætte gang i en nedrivningsproces af en faldefærdig ejendom centralt placeret på Hjørringvej i Thorshøj. 

Formand Peter E. Nielsen og Gitte Kiilerich (begge S) stemte for indstillingen, men tre andre socialdemokrater og to løsgængere stemte imod. Tina Kruckow (S), der er én af to kandidater til posten som ny borgmesterkandidat i Socialdemokratiet, prioriterer kernevelfærd højere.

- En kommune betyder fællesskab, men en kommune betyder også sund fornuft. Vi er ikke ejendomsmægler, og vores opgave er i min optik ikke at opkøbe ejendomme og stå med driftsudgifterne, fordi vi har en presset økonomi i forvejen. Vi sidder i øjeblikket og skal se på flere besparelser, og om det igen skal ramme vores børn og unge. Så er det simpelthen ikke rimeligt at opkøbe ejendomme. Jeg kan ikke forsvare, at vi skal til at opkøbe ejendomme. Det er vores kerneopgaver, som står først, og i den her tid, hvor vi skal bruge pengene klogt, mener jeg, at når vores kernevelfærd er under så massivt et pres, så er mange bække små og hver en krone tæller, forklarer Tina Kruckow.

Ejendommen i Thorshøj er herreløs. Det vil sige, at kommuen skal betale 20.000-30.000 kroner for at genåbne konkursboet og begære ejendommen på tvangsauktion. Dertil kommer udgifter til køb af ejendommen på tvangsauktion og nedrivning, som delvis vil kunne finansieres af nedrivningspuljen med statslig refusion.

Tina Krukow rækker en lille hånd frem.

- Skulle der være nogen, som vil købe ejendommen og give byen nyt lys, så er jeg åben for, at vi kan betale for genåbning af en tvangsauktion. For vi har et ansvar overfor vores skønne oplandsbyer og forskønne dem, men at opkøbe ejendomme, som vi jo har mange af i den stand, er ikke i min optik en kommunal opgave. Der kan vi bistå på mange andre måder for at sikre fremtiden i vores oplandsbyer, mener Tina Kruckow.

Hun hæfter sig ved, at der efter en nedrivning følger årlige udgifter på 10.000-15.000 kroner til drift og vedligehold. 

- Borgerforeningen lover, at de gerne vil tage den del nu. Men juridisk set, hvis ejendommen ejes af kommunen, hæfter vi i sidste ende, hvis borgerforeningen ikke kan, pointerer Tina Kruckow.

Hun ønsker i øvrigt, at Frederikshavn Kommune kigger nærmere på sin ejendomsstrategi og bygningsmasser. 

- En klog ansat sagde for nylig til mig: "Hellere miste en bygning end fire ansatte". Vi skal tænke klogt og flytte sammen. Det kan også skabe liv at flytte sammen på tværs, siger Tina Kruckow.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...