Gå til hoved-indhold
14. maj 2024 - kl. 00.05

Præst skifter mordere og våbenhandlere ud med Bangsbostrand Sogn

  • 1 af 1
    Minna Winsløw ser frem til at overlade noget af papirnusseriet til dem, der er uddannet til det.
Af: Michael Frederiksen

Bangsbostrand Sogn har efter et længere tilløb endelig fundet en sognepræst, som nu bliver kollega med Tove Brogaard. Valget er faldet på Minna Winsløw, der flytter fra Fyn til Frederikshavn, hvor hun bliver den første præst, der bosætter sig i kirkens nyindkøbte præstebolig på Skovbrynet.

Netop præsteboligen på 150 kvadratmeter er én af årsagerne til, at Minna Winsløw siger farvel til Langå-Øksendrup-Svindinge Sogn ved Nyborg.

- Præstegården på 350 kvadratmeter med flere trapper var blevet for stor. Min kones gigt har udviklet sig meget den tid, vi har boet der, og hun er desværre ikke arbejdsdygtig mere. Vi kunne ikke blive boende. Så var det, at opslaget fra Bangsbostrand dukkede op med en præstegård på 150 kvadratmeter uden trapper og kirken rundt om hjørnet. Jeg huskede en dygtig kollega Tove med fælles etiske og teologiske værdier, et velfungerende menighedsråd og en masse dygtige medarbejdere, siger Minna Winsløw.

Hun var vikarpræst et halvt år i Bangsbostrand Kirke i 2021. Det var, da hun vendte hjem til Danmark efter 10 år i Grønland, hvor hun senest havde en akademisk stilling på bispekontoret i Nuuk.

De seneste tre år har hun arbejdet i Langå-Øksendrup-Svindinge (LØS) Sogn og ikke mindst Nyborg arrest, der var tilknyttet stillingen.

- Jeg har haft tre gode år. LØS er et almindeligt lille landsogn på Fyn med de sødeste konfirmander, man kan forestille sig og de sjoveste små rollinger til babysalmesang. Arresten vil jeg aldrig glemme. Det var en hel ny verden at træde ind i. En verden uden meget håb. Der er 100 arrestanter, hvor mange er mere eller mindre psykisk syge, og der er også mange bandemedlemmer. Nyborg arrest huser modsat mange mindre arrester som Frederikshavn arrest de farligste kategori 1-fanger, fortæller Minna Winsløw.

I de allerfleste tilfælde tager de godt imod præsten – meget godt endda. Hver onsdag går hun på visit fra celle til celle og snakker med folk.

- Håbløsheden er stor. Mange har de samme sociale problemer, som jeg mødte i Grønland, men der havde de fleste dog noget familie i nærheden. Herinde er der mange institutionsbørn, der har fået smadret deres tilværelse allerede i barndommen. Så er der mange udlændinge med krigstraumer. Som én udtrykte det: "Minna, da du legede med barbiedukker, regnede bomberne ned over vores hus".

Det sker, at fanger lukkes ud til ingenting med en pose i hånden, ingen lejlighed, en kæmpegæld på grund af advookatregninger og måske fjender lurende derude.

- Det er ikke mærkeligt, at mange selvmord sker lige før, de skal løslades. For nylig var jeg med til et møde med ledelsen og de pårørende til selvmorderen, hvor vi kunne fortælle, hvad der var sket, og de pårørende kunne få deres følelser ud, fortæller Minna Winsløw.

Gudstjenesterne er velbesøgte på cirka 30 procent. Muslimerne kommer også, men går selvfølgelig ikke til nadver.

- Nadverbordet derinde er specielt og belyser på en meget stærk måde - at tilgivelsen evangeliets glade budskab - er åbent for alle. Her er vi alle lige, hvad enten du har været morder, våbenhandler eller medlem af Hells Angels. Min kommende kollega Tove Brogaard udtrykte en lignende betragtning i kirkebladet efter en Poverty Walk med konfirmander (en guidet tur af en hjemløs i Århus): "Tænk, om vi i erkendelse af, at der ikke er nogen af os, der ikke er skyldige, altid kunne gå til andre mennesker uden fordømmelse".

Provst Peter Jessen indsætter Minna Winsløw som sognepræst i Bangsbostrand Sogn søndag 2. juni. Menighedsrådet inviterer i den anledning til en let frokost. Tilmelding inden 27. maj på kirkekontoret.

Minna Winsløw glæder sig til at begynde i Frederikshavn.

- Som landsbypræst har man mange kasketter på - også nogle, der bestemt ikke vedrører præstens kerneopgaver. Jeg ser frem til et præstejob, hvor der vil være mere af dette: Begravelser og de vigtige samtaler i den forbindelse, dåb, konfirmander med mere. Og så kan jeg overlade noget af papirnusseriet til dem, der er uddannet til det, smiler Minna Winsløw.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...