Region Nordjylland er en dårlig arbejdsgiver
Spidskandidat Jens Nygaard (NB) har skrevet dette indlæg: Som kandidat for Nye Borgerlige til regionsvalget og kommunevalget har jeg brugt tid på at sætte mig ind i, hvorfor hele vores sundhedssystem er i knæ, både med lange ventelister og personale flugt.
Jeg har talt med en bred del af de ansatte på gulvet i sundhedssystemet og kan se, at det ikke kun er løn som er udfordringen. Kort sagt er Region Nordjylland en rigtigtig dårlig arbejdsgiver.
Sundhedsvæsenet er til for danskerne. Det er borgerne, der betaler og vi skal kunne forvente at modtage den rigtige behandling til tiden, en omsorgsfuld pleje og blive mødt af et system, der kommer patienten og de pårørende i møde.
Selvom alle i sundhedsvæsenet knokler og gør sig umage, og regionen bruger rigtig mange skattepenge på sundhed, oplever alt for mange, at systemet ikke leverer den kvalitet, som man bør kunne forvente.
Første punkt er afbureaukratisering
Vi skal have fokus på kerneydelser og kerneopgaver tilbage. Bureaukratiet og irrelevante dokumentationskrav skal reduceres. Vi skal turde gøre op med ubrugelige it-systemer. Vi skal tage et opgør med bureaukratiseringsjunglen.
Næste punkt er faglighed
Fagligheden i sundhedssystemet og i sundhedsvæsenet skal genindføres. De bureaukratiske lag skal reduceres, og administratorernes indflydelse skal svækkes, så magtbalancen flyttes til gavn for fagligheden.
Hensynet til mennesket skal altid stå over hensynet til systemet. Sundhedsfaglighed stå over embedsværk. Der skal ske et opgør med den grundlæggende tænkning.
Sidste punkt er arbejdsmiljø
En væsentlig del af problemerne i vort sundhedsvæsen skyldes dårlige og urimelige arbejdsforhold, bristede forhåbninger, frustrationer, og det fører til en flugt af dygtige medarbejdere, som vi ikke har råd til at undvære.
Vi skal lægge en plan for, hvordan vi skaber et varigt og holdbart løft af arbejdsmiljøet i hele sundhedsvæsenet. Det vil være stærkt risikabelt at gennemføre en omfattende ændring af strukturen i sundhedsvæsenet uden at sikre arbejdsmiljømæssige forbedringer.
Psykiatrien skal også forbedres
Der er nedlagt for mange psykiatriske sengepladser og andre behandlingstilbud på området. Der skal etableres flere døgnsengepladser, og der skal sikres tilstedeværelsen af fagligt velkvalificeret personale, så den rette behandling kan tilbydes. Dette gælder børn og unge såvel som voksne patienter.
Samarbejdet med de pårørende er vigtigt. De bør tilbydes støtte, vejledning og undervisning.
Patienter med psykiatriske lidelser har ofte svært ved at følge behandling i det almindelige system, derfor skal der skabes en øget faglig opmærksomhed omkring eventuelle somatiske behandlingskrævende tilstande hos psykiatriske patienter. Disse psykiatriske patienter er alt for ofte udiagnosticerede og dermed ikke behandlede.