Gå til hoved-indhold
28. februar 2024 - kl. 10.02

Virksomheder er klar til at tage detail- og handelselever i Ny Mesterlære

  • 1 af 1
    Oliver Holm er salgsassistentelev i Føtex Frederikshavn i ordningen Ny Mesterlære. Han ses her sammen med varehuschef Claus Bøje.
Af: Michael Frederiksen

På Frederikshavn Handelsskole kan man nu tage en EUD Business som Ny Mesterlære. Det betyder mere tid i virksomhedsoplæring og mindre tid på skolebænken. Flere virksomheder har allerede meldt sig på banen som positive for at tage elever i Ny Mesterlære.

For dig, hvor 20 uger på skolebænken ikke lyder særlig tillokkende, er der nu kommet et alternativ til uddannelsen som detail- eller handelsuddannet på Frederikshavn Handelsskole.  Du kan nu tage den første del af uddannelsen i Ny Mesterlære. Det betyder, at de normale 20 ugers skoleforløb spredes ud over et år. Din uge veksler så mellem oplæring i en virksomhed og to-tre dage i skole.

- Ny Mesterlære er et godt tilbud til dem, som ønsker så lidt skoletid så muligt og gerne vil bruge sine evner i praksis. Det kunne være den unge elev fra folkeskolen, som er skoletræt, eller en voksen, som gerne vil ændre retning med en praktisk tilgang til uddannelsen. Vi har allerede fået flere positive tilkendegivelser fra virksomheder, når vi nævner Ny  Mesterlære, fortæller Anne Mose, uddannelseschef EUD & EUX Business på Frederikshavn Handelsskole.

For at være elev i Ny Mesterlære skal man have en uddannelsesaftale med en virksomhed. Man får dermed også elevløn under hele sin uddannelse.

En af de virksomheder, der er positiv overfor Ny Mesterlære, er Erling Christensen Møbler i Hørmested.

- Vi ser et stort potentiale i Ny Mesterlære, og vi har tidligere haft god succes med det. I en virksomhed som vores, hvor det gode købmandskab er den drivende faktor, kan det være en fordel, at eleven har noget livserfaring og muligvis erfaring fra et andet erhverv. Det har vi i hvert fald erfaret fra det "gamle" mesterlærekoncept, hvorfra vi har uddannet flere elever. Elever, som sidenhen er blevet til trofaste medarbejdere, udtaler Andreas Estrup Christensen fra Erling Christensen Møbler.

Også Føtex i Frederikshavn bakker op om Ny Mesterlære.

- Det er en rigtig god idé med Ny Mesterlære, og vi har en elev på nuværende tidspunkt med denne indgang til uddannelsen. Det åbner muligheder for nogle, som rigtig gerne vil og har lysten. Ny Mesterlære er en god kombination af praktik og teori, så eleven kan se, hvordan det bruges i praksis med det samme. Det giver dem, der måske er kørt lidt fast i skolefagene, en mulighed for at komme i gang med en uddannelse, mener Claus Bøje, varehuschef Føtex Frederikshavn.

Oliver Holm er salgsassistentelev i Føtex Frederikshavn i ordningen Ny Mesterlære fra Herning Handelsskole:

- Jeg var selv skoletræt, da jeg startede som Ny Mesterlære i Føtex. Jeg følte, der skulle ske noget, og derfor var denne uddannelse helt perfekt. Men selvom jeg var skoletræt, oplevede jeg et langt højere kompetenceniveau og viden om detail. Det niveau opbyggede jeg ved at have erfaring i praksis i stedet for at have læst det, siger Oliver Holm.

Når du er færdig med det første år, skal skolen og virksomheden vurdere, om du er klar til at starte på uddannelsens hovedforløb, der varer to år. Det sker ved en eksamen i et grundfag og en praktisk opgave, som typisk foregår i virksomheden. På hovedforløbet veksler uddannelsen mellem skole og læreplads.

Der er mulighed for at starte på skoledelen til august. Er man interesseret i Ny Mesterlære, kan man ringe til Frederikshavn Handelsskole.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...