Gå til hoved-indhold
29 november. 2023

Borgmester: Vi kæmper for den rette finansiering til Skoleskibet Danmark

  • 1 af 1
    Borgmester Birgit S. Hansen: - Vi noterer os, at ministeren for området og skibet, Christina Egelund, siger, hun vil lede efter penge til opgaven. Det lyder rigtigt godt, siger Birgit S. Hansen.
Af: Michael Frederiksen

Borgmester Birgit S. Hansen, Frederikshavn Kommune, giver nu Venstres politiske ordfører, Torsten Schack, svar på tiltale. Han efterlyste i går en uddybende forklaring fra Birgit S. Hansen. Hun mener, at finansloven mangler at afsætte tre-fire millioner kroner i driftsmidler til Skoleskibet Danmark. MARTEC har derfor besluttet at indstille sejladsen.

Birgit S. Hansen beskylder politikerne på Christiansborg for at have glemt Skoleskibet Danmark. Torsten Schack konstaterer dog, at bevillingen til Skoleskibet Danmark næste år stiger fra 14,5 til 15,1 millioner kroner.

- Men den stigning beror såvidt vides på almindelige taktreguleringer, som gælder for alle løbede bevillinger på finansloven. Reguleringen skal således medvirke til at dække ind for de prisstigninger, der er sket fra 2023 til 2024, forklarer Birgit S. Hansen.

Staten ejer Skoleskibet Danmark. MARTEC har en driftsaftale som rederi med staten. Ifølge borgmesteren har man siden 2019 gjort politikerne opmærksom på, at driften af Skoleskibet Danmark er underfinansieret med tre-fire millioner kroner, og man havde derfor forventet, at der var en ekstra bevilling på den finanslov, som regeringen har fremlagt.

Torsten Schack noterer endvidere, at der der i april i år ekstraordinært blev bevilget 13 millioner kroner til Skoleskibet Danmark. 

- Skoleskibet er taknemmelig og glad for regeringens ekstraordinære bevilling til gennemførsel af en række renoveringsprojekter på Skoleskibet Danmark i 2023. De 13 millioner kroner var dog til dækning af vedligeholdelsesprojekter på skibet i 2023 og 2024, som det ikke har været muligt at spare op til med den almindelige basisfinansiering. Det er et stort skib med 95 ombord, når det sejler, og det kræver både driftsmidler og vedligeholdelsesmidler at leve op de krav, der gælder i moderne søfart, pointerer Birgit S. Hansen.

Hun fastslår, at ejeren af skoleskibet - staten - er nødt til at finde den ekstra basisbevilling, der skal til for at drive skibet.

- Det er sådan set ikke en nyhed, at det er nødvendigt at forhøje basisbevillingen til Skoleskibet Danmark. At denne forhøjelse ikke er kommet tidligere, er også den direkte årsag til, at det i 2023 blev nødvendigt med en ekstraordinær bevilling til vedligeholdelsesprojekter i 2023 og 2024. Heldigvis har mange af Danmarks maritime fonde forholdt sig utroligt velvilligt overfor skibet og har bidraget til, at skibet har kunnet gennemføre en lang række vedligeholdelseprojekter igennem tiderne.  Det håber vi også på i fremtiden, men basisbevillingen skal være på plads for at kunne fremlægge et fornuftigt budget for 2025, understreger Birgit S. Hansen.

Hun lever med Torsten Schacks kommentarer og glæder sig over, at uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) tilsyneladende er mere på bølgelængde med borgmesteren.

- Vi kæmper for den rette finansiering til Skoleskibet Danmark. Det gør vi, fordi det er en vigtig vej ind i de maritime fag, der kalder på arbejdskraft. Vi noterer os, at ministeren for området og skibet, Christina Egelund, i går på TV sagde, hun vil lede efter penge til opgaven. Det lyder rigtigt godt, siger Birgit S. Hansen.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...