Gå til hoved-indhold
06. april 2024 - kl. 13.04

Byrådet kan og skal ikke bestemme over ungdomsuddannelserne

  • 1 af 1
Af  Anders Brandt Sørensen

Anders Brandt Sørensen, en af foreløbig tre borgmesterkandidater i Frederikshavn Kommune, har skrevet dette indlæg: Kære Venstre! Byrådet kan og skal altså ikke bestemme over ungdomsuddannelserne.

Lone Haugaard melder ud i Nordjyske, at hun stiller op til byrådet. Godt! Jeg synes, det er godt, at nogen vil melde sig ind i arbejdet med at få hele vores kommune til at hænge sammen – også efter 1. januar 2026.

Og så er der politik på bordet denne gang i indlægget på Nordjyske. Det vil jeg gerne kvittere for. Politik er langt at foretrække i forhold til pinlige personangreb.

Lone Haugaard og Venstre vil sammenlægge ungdomsuddannelserne. Og med fare for at sige "det har vi prøvet", så siger jeg det altså. Efter en model fra vores norske venskabsby, Larvik, har kommunen arbejdet på en frivillig sammenlægning af ungdomsuddannelserne tidligere. Det var et seriøst og velment forsøg, men ungdomsuddannelserne ønskede at være selvstændige.

Og det er vigtigt, at ungdomsuddannelserne selv vælger frivilligt, hvilket fællesskab, de vil være en del af. Det har ungdomsuddannelserne gjort. Og jeg kan konstatere, at de trives. Baseret på søgetallene og pressemeddelelserne fra ungdomsuddannelserne kan jeg se, at der nærmest er grund til at kippe med flaget for den store indsats, de yder for vores unge menneskers fremtid.

På den baggrund er det heller ikke Socialdemokratiets politik for nuværende at arbejde for en sammenlægning. Det synspunkt må Venstre stå alene med. Skulle ungdomsuddannelserne frivilligt ønske en sammenlægning, så vil kommunen naturligvis være facilitator og understøtte den planlægning.

I den sammenhæng er det også vigtigt at understrege, at ungdomsuddannelserne er selvejende statslige institutioner, som kommunen selvfølgelig skal samarbejde med. Men de står altså i egen ret. Det ved selv en gymnasielærer.

Socialdemokratiet vil i stedet bruge kræfterne på gøre noget ved de forhold, som vedrører kommunalfuldmagtens område, herunder at sikre, at vores folkeskole kvalificerer de unge til at få en robust fremtid i et ungdomsmiljø, de selv vælger.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...