Gå til hoved-indhold
06. juni 2024 - kl. 00.06

Ellinggård skifter ejer: Nu begynder istandsættelsen

  • 1 af 1
    De første godt 1,5 millioner kroner skal bruges til at standse blødningen og lave en helhedsplan for Ellinggård. Foto: Jesper Christiansen, TV2 Nord
Af: Michael Frederiksen

Ellinggård har igen skiftet ejer. danmarks KULTURARV har købt hovedbygningen og den omkringliggende have, i alt 1,2 hektar, af landmand Casper Poulsen, som i 2013 købte Ellinggård af Lars Kringelholt.

- Købsprisen afspejler bygningens tilstand, siger Knud Erik Jørgensen, direktør, bestyrelsesmedlem og medstifter af danmarks KULTURARV.

Danmark har et utal af bevaringsværdige ejendomme, som ingen har midlerne til at redde. Endnu. Det er kongstanken bag danmarks KULTURARV, der vil redde og gentænke den måde, vi bruger gamle bygninger på og give dem livet tilbage, så de får nyt liv og bliver centrum i lokale kulturmiljøer i fremtiden.

Ellinggård er den anden ejendom, som danmarks KULTURARV køber. Ligesom Kruså Vandmølle er det en bevaringsværdig ejendom med SAVE værdi 2. Ellinggård var engang en smuk og fornem barokbygning, bygget i midten af 1700-tallet, dengang med tre fløje, som spejlede avlsbygningerne.

- Ejendommen blev i 2010 genstand for en bevarende lokalplan, hvori det dobbeltstolpede egebindingsværk fremhæves som enestående. Desværre har bevarende lokalplaner ofte en begrænset effekt og bortset fra, at bygningen fortsat står, så kan Ellinggård i dag anvendes til anskuelighedsundervisning i lokalplaners begrænsede bevarende effekt, mener Knud Erik Jørgensen.

Men nu sker der noget. danmarks KULTURARV har arbejdet på overtagelsen af Ellinggård i 13 måneder, og for nylig meddelte Realdania, at fonden støtter Ellinggårds Venner med 985.000 kroner.

- Vi glæder os til at påbegynde istandsættelsen af ejendommen og er, ligesom Ellinggårds Venner, taknemmelige for den livline, som Realdanias kampagne Underværker har kastet til den nødlidende bygning, udtaler Knud Erik Jørgensen.

Ellinggårds Venner og danmarks KULTURARV arbejder i første fase med et samlet budget på 1.445.000 kroner.

- De penge bruger vi til at standse blødningen og lave en helhedsplan. Vi skal have sikret bygningen, så den ikke falder sammen, og taget skal gøres tæt, fortæller Knud Erik Jørgensen.

Han vurderer, at det vil koste minimum 15 millioner kroner at transformere Ellinggård til et aktivitetshus, der kan bruges af alle, fra dagplejemødre til pensionister, fra lokalarkiv og keramikværksted til ølbryggerlaug mred videre. Kort sagt, aktiviteter som afspejler lokalområdets behov.

Pengene skal komme fra blandt andet fonde, virksomheder og salg af folkeaktier.

Det er "kun" hovedbygningen og haven, som danmarks KULTURARV har købt. Casper Poulsen ejer stadig avsbygningerne, som han benytter til sit landbrug.

Ellinggård emmer af historie. Siden cirka 1460 har herregården haft mere end 35 forskellige ejere. Gyldenstierne-slægten var den første. Flere prominente gæster har lagt vejen forbi. Kong Christian VI besøgte gården to gange i forbindelse med en rejse til Norge, og Tordenskjold var en hyppig gæst. Han og den daværende ejer, Jørgen Bille, drøftede blandt andet det hensigtsmæssige i at bygge havnefaciliteter ved Fladstrand (Frederikshavn). Skagensmaleren Laurits Tuxen lagde i 1870 vejen forbi og skriver begejstret om gårdens lange historie.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...