- Vi er helt klar over, at der er delte meninger om, de skal stå der. Men også i vores kommune skal vi have områder til opstilling af de store elementer, som den grønne omstilling kræver. Og vi vil have svar, og vi vil have leveret på: Hvad er der i det for vores område?, skriver de seks gruppeformænd - Karsten Thomsen (S), Mette Hardam (V), John Lamp Henriksen (C), Christina Lykke (SF), Thomas Hjort (DF) og Jens Nygaard (NB) - i en fælles pressemeddelelse.
Høringssvaret er en reaktion på den VVM (Vurdering af Virkning på Miljøet), som aktuelt er i høring.
- I VVM'en er der fokus på indvirkning på natur, fugle, hav, dyr, fredninger, Hirsholmene, det visuelle og meget mere. Og naturligvis vil de møller have indvirken på omgivelserne. De er store. Når det er sagt, så er vi enige om at medvirke til at fremme omstillingen til mere grøn energi. Vi bliver nødt til at levere på den dagsorden med opstilling af store elementer som vindmøller, mener de seks gruppeformænd.
Hvad er der i det for vores område?
- Vi medvirker til at passe på kloden ved grøn omstilling. Vi spørger dog også lidt mere jordnært: Hvad er der i det for vores område af billig strøm, arbejdspladser og så videre.Vi fik nogle af svarene på borgermødet i denne måned, nemlig at en lokal virksomhed, som er en del af European Energy allerede nu arbejder med afledte arbejdsopgaver i forbindelse med overgang til grøn energi.
Der planlægges PTX (Power to X) på baggrund af vindenergien. PTX betyder at omdanne elektricitet via elektrolyse til brint, der kan bruges direkte eller kan kombineres med andre elementer og raffineres til grøn brændstof.
- Det vil komme os til gode direkte og i form af øgede bunker-aktiviteter (tankning af skibsbrændstof) til skibe, der sejler i Kattegat. Den grønne strøm er desuden en grundforudsætning for tiltrækning af nye grønne investeringer og dermed nye arbejdspladser. Ingen grøn strøm – ingen investeringer, for man kan ikke fremstille grønne produkter på basis af sort energi. Så den grønne strøm fra møllerne er en grundforudsætning for tiltrækning af nye virksomheder til vores område, fastslår de seks gruppeformænd.
Derudover vil der være indtjening på havnen i forhold udskibning. Der vil være køb af salg af materiale og arbejdskraft. Der vil være overnatninger, som hoteller og restauranter profiterer af. Og måske kan der på sigt laves guidede ture ud møllerne for lokale og turister.
- Byrådet vil kontinuerligt presse på for, at der i hele projektet indtænkes brug af lokal arbejdskraft, og at der arbejdes i synergier for vores område, pointerer Karsten Thomsen, Mette Hardam, John Lamp Henriksen, Christina Lykke, Thomas Hjort og Jens Nygaard.
På aftenens byrådsmøde var det tydeligt, at modstanden mod havvindmøllerne ganske tæt på Hirsholmene ikke er rykket ind i byrådssalen. Tværtimod.
- Det er en festdag. Vi er alle enige om at sende det samme signal. Både internettet og den grønne omstilling er kommet for at blive. Skal Hirsholmene eksistere ud i fremtiden, er vi nødt til at gøre noget, lød det fra Christina Lykke.
Mette Hardam supplerede:
- Tiden er til det. Verden ser meget anderledes ud end for bare ganske kort tid siden. Det her er et visionært projekt, som måske er starten på et energieventyr i vores kommune.