Gå til hoved-indhold
22. november 2022 - kl. 17.11

Fond vil give 900.000 kr. til frederikshavnerne

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
    Fonden er opkaldt efter gårdejer Peter Munk, der boede hele sit liv på Sognefogedgården i Frederikshavn.
Af: Kanal Frederikshavn

Enlige forældre, ældre og værdigt trængende på kontanthjælp fra Frederikshavn kan nu søge om helt op til 10.000 kroner, fordi Peter Munks Mindefond skal nedlægges og kontoen tømmes.

I en krisetid med tårnhøje energipriser, usikre rentesatser og buldrende inflation er det manglen på penge, der fylder for de fleste. Men ikke hos Peter Munks Mindefond. Her står der 1,5 millioner kroner på kontoen, som nu skal have nye ejermænd.

- Vi håber at kunne give folk lidt ekstra i forbindelse med julen. Jeg tænker, at pengene falder på et ekstra tørt sted i år, siger Marianne Lessél, der er en af Peter Munks Mindefonds tre bestyrelsesmedlemmer, til TV2 Nord.

Bestyrelsen har nemlig besluttet at nedlægge den 36 år gamle fond, og derfor står man med de mange penge. Det er allerede bestemt at give 600.000 kroner til den selvejende institution Sognefogedgårdens Venner – for at styrke deres godgørende arbejde.

Dermed er der 900.000 kroner tilbage. Penge, som fonden ønsker, at frederikshavnerne søger om at få del i.

- Vi vil gerne, at pengene går til frederikshavnerne, der trænger til en hjælpende hånd, lyder det fra Marianne Lessél.

Fonden uddeler for 45. år i træk midler til sociale formål. Nu skal den nedlægges, fordi det ikke længere kan svare sig.

- Renten har været så lav, at afkastet har været minimalt. Så der har ikke været noget at dele ud af. Når man har sådan en fond, skal der være noget at dele ud af, ellers er det gode, spildte kræfter.

Mindefonden har altid tidligere uddelt portioner af 1.000-1.500 kroner, men de kommende tre år vil man formentlig uddele større portioner, da man gerne må uddele op til 10.000 kroner.

- Vi har ikke besluttet endnu, om det skal være for eksempel 5.000 eller 10.000 kroner per donation, siger Marianne Lessél.

Bestyrelsen i Peter Munks Mindefond har fået lov at uddele alle midlerne fra fonden over tre år. Hvis der stadig er midler tilbage på kontoen derefter, går overskuddet til en fond med et lignende formål - for eksempel Dansk Nødhjælp eller Folkekirkens Nødhjælp.

Fonden er opkaldt efter gårdejer Peter Munk, der boede hele sit liv på Sognefogedgården i Frederikshavn. Han var sparsommelig i privaten og ville langt hellere hjælpe trængte medmennesker med en skilling.

For at komme i betragtning til en portion af de 900.000 kroner, skal din ansøgning være fremme hos fonden senest 5. december 2022 klokken 12.00.

Inden bestyrelsen gik i pressen med beslutningen om at nedlægge fonden og uddele de resterende penge, var der kommet knap 20 ansøgninger.

- Jeg har delt virkelig mange ansøgningsskemaer ud de seneste par dage. Jeg vil tro, vi ender med at have omkring 100 ansøgninger, siger Marianne Lessél til TV2 Nord.

Uddelingen af pengene vil foregå i december.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...