Gå til hoved-indhold
09. oktober 2023 - kl. 10.10

Forfatter Josefine Klougart modtager årets Drachmannlegat

  • 1 af 1
    Legatet uddeles ved et særarrangement på Skagens Museum søndag 22. oktober.
Af: Michael Frederiksen

Drachmannlegatet tildeles i år den danske forfatter Josefine Klougart. Det er Drachmann-legatets komite, som består af forfatterne Jens Christian Grøndahl og Jesper Wung-Sung, der har udpeget Josefine Klougart som årets legatmodtager.

Josefine Klougart modtager med Drachmannlegatet et ophold på Klitgaarden Refugium i Skagen og 15.000 kroner. Josefine Klougart hyldes med legatet for sit "indtil videre syv romaner lange, modnede, men stadig unge og engfriske forfatterskab".

Årets legatmodtager tager imod prisen med taknemmelighed:

- Jeg er meget taknemmelig for at modtage legatet og for den anerkendelse af mit arbejde, det repræsenterer. Det er en ærefrygtindgydende modtagerliste, mit navn nu føjes til. Hvor tit er det lige én forundt at være rubriceret i samme kolonne som både Johannes V. Jensen, Tove Ditlevsen, Tom Kristensen og Pia Juul?, siger Josefine Klougart om anerkendelsen.

Komiteen betragter Josefine Klougart som en af de mest markante forfattere i dansk litteratur. I deres indstilling af forfatteren skriver de:

"Det er eksistensens grundelementer, hun med afsæt i det levede liv indkredser: barndommens gåder, kærlighedens befrielse og smerte, menneskets forankring i den levende verden. Stilen er sansemættet, ordene befris for den traditionelle romans narrative mønster og drives ud i et ubeskyttet møde med natur og relationer. Sproget i Josefine Klougarts romaner er båret af en autentisk inderlighed, der skyr tidens hang til ironi for at søge et personligt udtryk for den personligt erhvervede indsigt."
 
Legatkomiteen fremhæver, at de tildeler Josefine Klougart legatet for at få "sorte negle af at være nede i sproget, hvilket hun har været med overbevisning gennem sit indtil videre syv romaner lange, modnede, men stadig unge og engfriske forfatterskab."
 
- Jeg er glad for, at juryen i sin motivation nævner forankringen i den konkrete verden som den én af de eksistentielle grundelementer mit forfatterskab kredser om. Jeg er måske lidt fejlagtigt blevet set som en "smal" forfatter. Det er frem for alt min intention at skrive en levende litteratur, forankret i det konkrete. Det er en genkommende erfaring, at i beskrivelsen af det små og specifikke findes de store fortællinger i deres sandeste form. At det er i den nøjagtige beskrivelse af konkrete erfaringer at litteraturen bliver dyb og vital. Jeg tror egentligt at alt, hvad der er at sige om den menneskelige eksistens findes i beskrivelsen af at løfte isflager af hestenes vandkar i januar, at bære et sovende barn ud i bilen eller at vende tilbage til en lejlighed i Berlin, som man engang som ung beboede, siger Josefine Klougart.

Drachmannlegatet er et af Danmarks ældste forfatterlegater. Det blev uddelt første gang i 1917 og er siden blevet uddelt årligt med kun få brud på Holger Drachmanns fødselsdag 9. oktober.

Blandt de tidligere modtagere af legatet findes navne som Johannes V. Jensen, Jeppe Aakjær, Tom Kristensen, Tove Ditlevsen, Frank Jæger, Ole Sarvig, Inger Christensen, Klaus Rifbjerg og Ib Michael.

Legatet uddeles ved et særarrangement på Skagens Museum 22. oktober 2023 fra klokken 15.00-16.30. Her vil være overrækkelse af legatet, oplæsning ved legatmodtageren og et glas vin.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...