Sæby Festival: 200 børn bidrager med indhold til en ny Sæbysang
Fra klasselokale til festivalscene: 200 børn bidrager med indhold til en ny Sæbysang, som skal opføres på Sæby Festival sammen med musiker Michael Møller.
Om det bliver kaos eller kosmos, det vil tiden vise. I hvert fald har sæbynitten Michael Møller, som er forsanger i Moi Caprice og The Mountains, sagt ja til et eksperiment med at undervise en hulens masse børn i at skrive digte, hvorefter han samler deres materiale og udfærdiger en fællessang, som han og børnene sammen skal optræde med til Sæby Festival.
Sæby Friskole og Sæbygårdskolen, som begge hjalp til med kunstneriske kreationer under sidste års afholdelse af Sæby Festival, takkede ja til at deltage i projektet "Børns møde med kunsten i et lyrisk univers", som er et unikt kunstprojekt og samarbejde, der forener skoler, Sæby Festival og en professionel sangskriver og komponist.
- Det er godt, at vi allerede har set, hvordan Michael Møller formåede at tryllebinde eleverne til workshoppen, for ellers kunne det måske godt blive en lidt vanskelig opgave at holde styr på 200 børn i et kor på en scene, smiler Nana Hyllested, medarrangør af Sæby Festival.
- Man kan i hvert fald ikke klandre os for ikke at være ambitiøse, og så er det jo bare mega fedt, når både Michael Møller og skolerne også synes, det er et interessant projekt, og selvom det ikke er første gang, der bliver skrevet en sang om Sæby, så er det alligevel anderledes, da det denne gang bliver med et særligt børneperspektiv, og ingen ved på nuværende tidspunkt, hvad det munder ud i, fortsætter Nana Hyllested.
Projektet forener undervisning, kunstnerisk skabelse og festivalfejring i ét samlet forløb. Eleverne undervises i poesi og lyrik af den anerkendte sanger og sangskriver Michael Møller og får mulighed for at skrive deres egne fortællinger eller digte om det, der er væsentligt for dem i Sæby. Herefter vil Michael Møller udvælge sætninger eller vers fra begge skoler og sammensætte teksten til en sang, hvortil han komponeret et stykke musik, og denne sang, skabt i treenighed, skal så opføres på Sæby Festival.
- Vi ønsker at skabe et eksperimenterende, nyskabende og kreativt rum, hvor børn tør drømme stort. Kunst og kultur skal være nærværende, fællesskabende og meningsfuld – også for de yngste, og derfor tænkte vi, at Michael var den ideelle rollemodel og inspirator for børnene, da han netop er fra Sæby og har gået på Sæbygårdskolen, og så var Michaels arbejde med sangskrivning meget relaterbart for børnene, da de kender de fleste af de artister, som Michael har arbejdet sammen med, lyder det fra arrangørerne bag.
Sæby Festival ønsker med projektet at bygge videre på Sæbys kulturarv som forfatterby, hvor poesien bliver bragt tilbage i centrum – i børnehøjde, men med stor kunstnerisk integritet.
Da alle børnenes vers ikke kan inkorporeres i sangen, så vil der blive lavet en kunsterlounge på festivalen, hvor børnenes digte vil blive udstillet, så alle føler de har bidraget og kan fremvise deres værk.
- Vores forhåbning er, at det her projekt skaber en fællesskabsfølelse - ikke bare blandt eleverne, som medvirker i projektet, men også for byen på et generelt plan, så vi håber virkelig, at sæbynitterne vil møde talstærkt op og støtte op om foretagendet, fortæller Nana Hyllested.
”Børns møde med kunsten i et lyrisk univers” er støttet af Spar Nord Fonden, Melsen Fonden og Frederikshavn Kommunes børnekulturpulje.