Gå til hoved-indhold
23. maj 2025 - kl. 00.05

Fysioterapiens Ryanair: Hvorfor accepterer vi det i det offentlige?

  • 1 af 1
    - Klinikker, der behandler deres ansatte dårligt, modtager millioner af kroner i offentligt tilskud hvert år, mens klinikker med gode overenskomstsikrede vilkår bliver udelukket. Det er ikke bare uetisk, men også økonomisk og fagligt uforståeligt, siger formand Mark Bjerre Ebbesen, Danske Praktiserende Fysioterapeuter.
Af: Michael Frederiksen

- Offentlige midler, der skal sikre god fysioterapi til borgerne, ender ofte i hænderne på klinikker med ekstremt dårlige arbejdsvilkår for deres ansatte, mener formand Mark Bjerre Ebbesen, Danske Praktiserende Fysioterapeuter.

Han henviser blandt andet til den konflikt, som har ramt BeneFiT Nord i Frederikshavn og Sæby, hvor 12 fysioterapeuter har strejket over en uge i kampen for ordentlige løn- og arbejdsvilkår.

Danske Praktiserende Fysioterapeuter er ikke i tvivl:

- Politikerne må tage ansvar og stoppe støtten til klinikker med dårlige arbejdsforholdEn stor del af problemet ligger i det såkaldte ydernummer-system fra 1980'erne, som binder offentligt tilskud til fysioterapi til bestemte klinikker fremfor, at pengene følger borgerne, siger Mark Bjerre Ebbesen.

Han oplyser, at nye fysioterapiklinikker, der opfylder alle krav til ordnede arbejdsforhold og høj faglig kvalitet, systematisk holdes ude af ordningen, med mindre de opkøber dyre ydernumre af ældre klinikker.

- Dermed har systemet i praksis gjort offentlige støttekroner til fysioterapi til en handelsvarer i millionklassen. Det har kapitalstærke aktører udnyttet, hvilket har medført monopolagtige tilstande for branchen. Resultatet er, at klinikker som BeneFit Nord kan slippe afsted med at tilbyde dårlige arbejdsvilkår, uden at det får konsekvenser, mener formanden.

Han kalder situationen for absurd.

- Klinikker, der behandler deres ansatte dårligt, modtager millioner af kroner i offentligt tilskud hvert år, mens klinikker med gode overenskomstsikrede vilkår bliver udelukket. Det er ikke bare uetisk, men også økonomisk og fagligt uforståeligt, siger Mark Bjerre Ebbesen.

Han beskriver problemet som systemisk og understreger, at det hverken gavner borgerne, samfundet eller medarbejderne. Han opfordrer derfor kommuner og regioner til aktivt at vælge samarbejdspartnere med ordnede forhold og tage afstand fra aktører, som underbetaler og nedslider deres medarbejdere.

- Gode alternativer findes overalt i landet, og de er klar til at tage ansvar. Vi kan ikke acceptere, at offentlige midler bidrager til systematisk at udnytte medarbejdere og underminere faget, fastslår Mark Bjerre Ebbesen.

Danske Praktiserende Fysioterapeuter støtter de ansatte i deres kamp for bedre vilkår og opfordrer politikere på alle niveauer til straks at revurdere og modernisere tilskudssystemet til fysioterapi, så borgerne får et friere valg af fysioterapiklinik og offentlige opgaver fremover kun tildeles klinikker, der faktisk fortjener det.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...