Gå til hoved-indhold
08. juli 2025 - kl. 11.07

I Nordjylland bruger Frederikshavn Kommune færrest penge på de ældre borgere

  • 1 af 1
Af: Michael Frederiksen

Frederikshavn Kommune bruger ifølge fagforbundet FOA færrest penge i Nordjylland på de ældre borgere. Læsø Kommune topper listen.

Der er meget stor forskel på, hvor mange penge kommunerne i Region Nordjylland bruger på deres ældre borgere. Det viser en ny analyse af kommunernes regnskaber fra FOA.

I top ligger Læsø Kommune, som i gennemsnit bruger 224.000 kroner per borger på 80 år eller derover. I bunden finder man Frederikshavn med cirka 154.600 kroner. Forskellen mellem den kommune, der bruger mest og mindst er altså næsten 70.000 kroner.

-Rigtig velfærd kan ikke måles i penge. Det handler også om så meget andet. Men så store forskelle kan man simpelthen ikke ignorere. Det er klart, at man ikke kan levere den samme kvalitet i plejen til de ældre for en hel tredjedel mindre. De her tal er bekymrende, siger Tanja Nielsen, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

En gennemgang af kommunernes regnskaber fra 2019 til de netop udgivne 2024-tal, viser, at udgiften pr. ældre borger på 80 år eller derover, er faldet markant de seneste år.

I Region Nordjylland er udgiften pr. ældre samlet faldet med 9,3 procent fra 2019 til 2024.

- Der kan sikkert være flere forklaringer på, at udgifterne pr. ældre på den måde magisk er faldet, men jeg skal hilse fra FOA’s medlemmer og sige, at det ikke er fordi de svageste ældre pludselig er blevet mindre plejetrængende de seneste fem år. Tværtimod. Og når vi så ved, at regeringen i en årrække har afsat penge nok til, at kommunerne kan følge med i befolkningsudviklingen, så ser det ud som om, at visse kommuner har været ud og svinge sparekniven over en meget svag gruppe, mener Tanja Nielsen.

På landsplan er der også store forskelle kommunerne imellem på, hvor mange penge der er i gennemsnit bruges pr. ældre borger. Størst er beløbet i Københavns Kommune, hvor der bruges 291.722 kroner, mens Hørsholm Kommune brugte det mindste beløb pr. ældre over 80 år med 139.515 kroner – altså godt 152.000 kroner mindre. På landsplan er de kommunale ældreudgifter samlet faldet med over 10 procent siden 2019 og knap fem procent bare det seneste år.

- Der er kun et par måneder til vi skal ned og stemme om, hvem der skal sidde i byrådene og kommunalbestyrelserne. Jeg synes pludselig, der er meget mere at tale om, for en stærk og værdig ældrepleje bør være en mærkesag i alle landets 98 kommuner, siger Tanja Nielsen.

Kilde til beregningerne er kommunernes egne indberetninger til Danmarks Statistik tabel REGK31 konti 5.30.26-5.30.29, 5.30.31 og 5.30.36 samt Danmarks Statistiks befolkningsstatistik BEFOLK1. Alle tal er beregnet i 2024-priser på baggrund af KL’s pl-tal. Populationen bag pr. ældre borger svarer til alle, der i et givent år er 80 år eller ældre.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...