Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
17.06.2022 | Af: Michael Frederiksen

Kæmpe reduktion truer kunstmuseums eksistens

- Vi klynker ikke, men vi er oprørte og chokerede over den fortsatte forskelsbehandling og vilkårlighed, som KFU-flertallets politikere udsætter os for.

 

Sådan skriver formand Pernille Lisborg og næstformand Hans Ulrik Vadmann, Frederikshavn Kunstmuseum, i en henvendelse til alle byrådsmedlemmer i Frederikshavn Kommune.

Baggrunden er den, at et flertal i Kultur- og Fritidsudvalget (S og C) næste år vil reducere Frederikshavn Kommunes årlige tilskud til kunstmuseet fra 781.000 til 200.000 kroner.

- Der er tale en en reduktion på 75 procent. Har udvalgets medlemmer reflekteret over, hvad en så drakonisk reduktion i tilskuddet i givet fald ville betyde for kunstmuseets fortsatte eksistens og udviklingsmuligheder og for de frivillige, uden hvis hjælp museet ikke kunne drives for de givne midler? Har man reflekteret over, hvad Frederikshavn Kunstmuseum betyder for kommunens borgere og byens image over for omverdenen, turisterne, for oplevelsesøkonomien, for børn og unges udvikling og kreative potentiale? Alene exlibrissamlingen tiltrækker besøgende fra hele verden, pointerer Pernille Lisborg og Hans Ulrik Vadmann.

De mistænker KFU's medlemmer for ikke at have besøgt kunstmuseet og grundigt sat sig ind i, hvad de får for pengene - også hvad angår det, som ikke kan måles og vejes.

- Vi klynker ikke, men vi er oprørte og chokerede over den fortsatte forskelsbehandling og vilkårlighed, som KFU-flertallets politikere udsætter os for. Vil byrådet acceptere det? Vil borgerne? Vi er parate til at bære vores del af byrden i en økonomisk presset tid, men fairness og proportionalitet i fordelingen af byrderne er vel ikke for meget forlangt. En sådan proportionalitet synes dog desværre totalt skævvredet, for ikke at sige fraværende, i udvalgets indstillingm vurderer formanden og næstformanden.

De oplyser, at Frederikshavn Kunstmuseum og Exlibrissamling på de givne præmisser har kæmpet langt over sin kampvægt og opnået stigende besøgstal.

- Men kampgejsten risikerer at lide skibbrud mod de vilkår, som tegner sig med Kultur- og Fritidsudvalgets indstilling. Det er desværre heller ikke første gang, museet har måttet agere Prügelknabe i en besparelsesrunde. Så sent som i 2013 blev museet som eneste kulturinstitution pålagt en besparelse på 300.000 kroner, påpeger Pernille Lisborg og Hans Ulrik Vadmann.

De betegner Frederikshavn Kunstmuseum som en lille kulturperle.

- Siden starten i 1978 har det foreningsdrevne museum udvist et imponerende og ambitiøst aktivitetsniveau og præsenteret op mod 2000 udstillende kunstnere. Mange, udefrakommende som lokale, overraskes og begejstres over denne lille kulturperle i Frederikshavn. Og med rette. Her er noget for alle, når vi har fri. Noget for både høj og lav; for alle medborgere! Alligevel spiller byens kulturpolitikere ud med et besparelsesforslag på hele 75 procent. Det rokker direkte ved museets fundament og eksistensgrundlag! Vil byrådet virkelig det? Vi håber ikke, det ender sådan. Vi håber, at byrådet sikrer et mere balanceret resultat, udtaler Pernille Lisborg og Hans Ulrik Vadmann.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close