Gå til hoved-indhold
31 oktober. 2020

Mental Sundhed: Et menneske i balance

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
    Jeg plukkede et æble den anden dag, og det var et symbolsk et af slagsen...
Af: Betina Munk

Betina Munk fra Jerup blogger på Kanal Frederikshavn: Det nytter ikke noget at gå gennem livet med det perfekte billede udadtil. På den ene side ser det helt perfekt ud, mens den anden side er tom eller pilrådden....

Jeg plukkede et æble den anden dag, og det var et symbolsk et af slagsen, som du ser på billedet.

Jeg er hverken født med en flot krop, smukt ansigt eller harmoni på første salen.

Faktisk har mine forældre altid sagt: Du er godt nok ikke særlig pæn, så det er et held, at du er charmerende...

Min asymmetri generer mig ikke besynderligt, men nogle dele af mit ydre og især min næse har altid været et kæmpe irritationsmoment for mig. Derfor valgte jeg tidligere på året at få den opereret. Det var bare en lille ændring, men det betyder, at hver gang jeg kigger mig i spejlet, så ser jeg min egen næse og ikke længere min fars.

Emnet jeg vil tale om i dag er forskønnelse og mental sundhed, for det er vigtigt for din trivsel, at du elsker dig selv både indeni og udenpå. Mange lader bare stå til, og der findes selvfølgelig utallige undskyldninger for ikke at tage sagen i egen hånd.

Igennem mit voksne liv har jeg aktivt truffet valg, både om mit udsende og måden jeg vil være og er på.

For at være helt ærlig er jeg ikke som alle andre. Jeg er nemlig noget helt specielt, det ved jeg nu, men den følelse er bestemt ikke noget, jeg har fået med fra barndommen.

I mit voksne liv har jeg måtte løsrive mig fra fortiden samt offerrollen, og jeg ved nu med sikkerhed, hvordan jeg ikke ville være.

Derfor vælger jeg aktivt ikke at være en medløber, et flokdyr, en bitter person, et offer, en HATER og så videre. I stedet for vælger jeg aktivt at være en stærk, selvstændig, kærlig og givende enspænder. Jeg elsker mig selv og kan kigge mig selv i spejlet og være glad og stolt. Ofte siger jeg følgende højt til mig selv i spejlet: Wowww, du ser godt ud, og du er samtidig tro mod dig selv, godt gået, stærkt!

Jeg er helt naturlig, ærlig, siger min mening, er uden filter og jeg har det godt med det.

Jeg er ofte høflig - bortset fra når folk opfører sig som idioter - jeg er åben, tillidsfuld og godtroende, lige indtil nogen udnytter mine gode sider, for det tillader jeg bestemt ikke. Hvis det sker, mærker jeg efter, påpeger det og sker det igen, at mine grænser bliver overskredet, så ryger vedkommende ud til højre.

Jeg tiltrækkes af enspændere og originaler - generelt folk, som ikke er som alle andre.

Mange mennesker giver sig selv løfter og ender med ikke at overholde dem. Det er ret synd, for det er ekstrem dårlig opførsel mod sig selv, og det kan man virkelig ikke være bekendt. Der er forskel på, om man vil eller ej. Og hvor der er en vilje, er der en vej.

Øvelse gør mester også med hensyn til disciplin. Det kræver nemlig disciplin at beslutte sig for noget og så holde det 100 procent. Jeg har heldigvis erfaret, at det lønner sig i længden at stå ved sig selv og overholde sine aftaler.

Tilbage til forskønnelse af den udvendige del. Det behøver nemlig ikke at være særlig meget, og det behøver ej heller at være hverken botox, filler eller operationer. Men selv bitte små ting, som man er utilfreds med, ja, det er nemlig det, der er hele humlen. Er du selv utilfreds, så er det dér, du skal ændre noget, enten fysisk eller mentalt. Ofte er der plads til fysiske ændringer, og facit bestemmer du heldigvis selv.

Mental sundhed er individuelt og er ifølge sundhedsstyrelsen en tilstand af trivsel, hvor det enkelte menneske kan udfolde sine evner, håndtere dagligdags udfordringer og stress og indgå i fællesskaber med andre mennesker. Helt enkelt, et menneske i harmoni.

Så mit råd er: Gør, hvad der er vigtigt for dig, for du skal være god ved dig selv, hele livet. Din egen bedste ven, væbner, og en du kan stole på. Selvtillid klæder de fleste, og ægte glæde smitter, så sørg for at have gode vaner og at være god ved dig selv, altid.

Her kommer mine bedste råd til mental sundhed:

Kig godt efter i spejlet. Er du ikke tilfreds så gør noget ved det. Dit udseende påvirker dig også mentalt.

Spis masser af lækkert grønt. Det er den bedste energi til krop og sind udover normal varieret kost og masser af vand.

Kom ud og få frisk luft, klar dine tanker og få lidt sollys. Mens du er alene med dine tanker, gør da status over dit liv.

Prøv at være i dit eget selskab og gør det der gør dig super glad, Hvad enten det er dans, høj musik, hækling, Netflix, løb eller lignende.

Vær inspirerende, først og fremmest for dig selv, men også for andre. Det vil sige gør noget, du selv kan være 100 procent stolt af og stå ved det, lige meget hvad andre siger.

Lav en tjekliste over ting, du gerne vil opnå, hvad enten det er noget praktisk, en stor drøm eller en lille gestus. Og så sørg for at få det gjort til virkelighed.

Trods udfordringer, rejs dig, når du falder. Slik dine sår, men tag så en dyb indånding, op med hovedet og giv aldrig op.

Behøver du motivering og værktøjer til meditation eller mentaltræning, så kan du søge og finde en masse online. Ofte skal man betale, altså købe noget, hvis det skal være af kvalitet. Men husk på, at du investerer i dig selv og noget, du kan og skal bruge i hverdagen.

Du kan også prøve at gøre som os herhjemme. Vi laver ofte en status over livet, forholdet og så videre.

Det startede som K.U.S (Kæreste Udviklings Samtale) eller som min psykolog kaldte det "zig zag". For sagen er den, at vi mennesker er i konstant udvikling, og det ville være blåøjet blot at tro, at noget passer sig selv. Et forhold er som en køkkenhave eller en surdej. Det skal holdes i live.

Der hersker vel ingen tvivl nogen steder om, at en af de ting, der gør mig glad, er det glutenfrie område. Selvom at jeg igennem en længere periode ikke har været særlig aktiv på de sociale medier, grundet helbredet, så er det stadig i køkkenet, jeg finder stor glæde.

Faktisk har jeg fundet ud af, at det giver mig lige så stor glæde at sætte familien i gang på den ene side af køkkenøen, mens jeg kigger på fra den anden side. Så selvom at man er hæmmet, findes lykken stadig.

Som sagt tidligere, hvor der er en vilje, er der en vej.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...