Gå til hoved-indhold
08. marts 2024 - kl. 00.03

Erik Mortensen fylder 100 år i 2026: Vil lave mindeplads i Frederikshavn

  • 1 af 2
    Det er her bag Det Musiske Hus, at mindepladsen tænkes etableret, men hverken Musikskolen eller Det Musiske Hus bakker placeringen op.
  • 2 af 2
    Erik Mortensen opnåede stor international anerkendelse og vandt blandt andet den prestigefulde pris Le Dé d´Or (Det Gyldne Fingerbøl) tre gange.
Af: Michael Frederiksen

Lokale idemagere ønsker at skabe en mindeplads for modeskaberen Erik Mortensen centralt i Frederikshavn. Skitseforslaget tager udgangspunkt i tre guldfingerbøl som skulptur - placeret i gårdrummet ved Det Musiske Hus. Den placering synes både Det Musiske Hus og Musikskolen er en dårlig idé.

Erik Mortensen er født i Frederikshavn i 1926. Han rejste som ganske ung til Paris og skabte sig en stor karriere som modeskaber frem til sin død i 1998. Han fik stor international anerkendelse og vandt blandt andet den prestigefulde pris Le Dé d´Or (Det Gyldne Fingerbøl) tre gange.

I skitseforslaget er mindepladsen placeret i gårdrummet ved Det Musiske Hus. Alternative placeringer kan komme på tale, men idemagerne foretrækker dette sted ud af de mulige placeringer.

- Som spillested har vi ikke nogen som helst relation til Erik Mortensen. Vi synes, det er en fejlplacering af statuen - også i forhold til vores fremtidige brug af "haven" og mulige udbygninger af Det Musiske Hus. Jeg vil gerne udtrykke min dybeste respekt for, at man ønsker at hylde Erik Mortensen, men vi bryder os afgjort ikke om placeringen. Vi håber, at det vil kunne lykkes at finde en anden placering af en mindeplads for Erik Mortensen, skriver direktør Per Malmberg, Arena Nord/Det Musiske Hus/Maskinhallen i en kommentar til forslaget.

Thomas Albæk Jakobsen, leder af Musikskolen i Frederikshavn Kommune, klapper heller ikke ligefrem i hænderne.

- Placeringen udviser i mine øjne en temmelig stor signalforvirring. Det Musiske Hus' virksomhed og aktiviteter er meget langt fra haute couture, men jeg tænker, den havde været lige i øjet, hvis bygningen havde rummet noget omkring design eller lignende, skriver Thomas Albæk Jakobsen.

Han mener, at en etablering af mindepladsen ved Det Musiske Hus vil bremse de udviklingsinitiativer, som Musikskolen har for området. Disse baserer sig blandt andet på samarbejdsprojekter og nye måder at arbejde med børn, unge og forældre.

Thomas Albæk Jakobsen synes dog som udgangspunkt, at idéen er god.

- Det er vigtigt at fremhæve betydningsfulde personer eller personer, der på en eller anden måde har bidraget til en større helhed, da det er med til at skabe en fælles identitet og bevågenhed på Frederikshavn, siger han.

Idemagerne ønsker at finansiere projektet igennem fonde. Der er ingen kommunale udgifter til projektet, udover at stille jord til rådighed.

Sagen drøftes i næste uge i Økonomiudvalget. Center for Ejendomme, Park og Vej indstiller, at der kan opføres en mindeplads i gårdrummet ved Det Musiske Hus. Erik Mortensen ville have fyldt 100 år i 2026.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...