Gå til hoved-indhold
05. maj 2025 - kl. 00.05

Nii's Hjemmepleje: Sådan løser vi problemerne på ældreområdet

  • 1 af 2
    - Vi skal have gang i en dialog på ældreområdet. Der er brug for tænkning. Ikke nytænkning, men blot helt almindelig fornuftig tankegang, som desværre ikke eksisterer i dag, siger Nicolaj Regels-Hansen, indehaver af Nii's Hjemmepleje.
  • 2 af 2
    - Der ER tid nok på landevejen, mener Nicolaj Regels-Hansen.
Af: Michael Frederiksen

- Plejen af de ældre i Frederikshavn Kommune er i frit fald på vej direkte ned i afgrunden, og ingen tænker logisk længere, mener Nicolaj Regels-Hansen, indehaver af Nii's Hjemmepleje i Dybvad. Han tager desuden afstand fra SOSU'ens klassiske "klagesang" om, at der ikke er tid nok.

- Vi skal have gang i en dialog på ældreområdet. Der er brug for tænkning. Ikke nytænkning, men blot helt almindelig fornuftig tankegang, som desværre ikke eksisterer i dag, siger Nicolaj Regels-Hansen.

Han påstår, at meget kunne løses ved problemløsning i stil med den, som foregår i helt almindelige husstande, i privatejede virksomheder og hos ansvarsbevidste mennesker.

- Så kære politikere. Jeg opfinder lige den dybe tallerken for jer. Kunne det tænkes, at ledere ansat til at holde styr på eksempelvis plejehjemspersonale og udkørende hjemmeplejere rent faktisk hoppede i en kittel en gang imellem for på den måde at danne sig et indtryk af arbejdsforhold, arbejdspres og kultur?, spørger Nicolaj Regels-Hansen.

Han så også gerne, at visitatorer ansat til at "godkende" hjælp af forskellig art rent faktisk satte sig i borgerens sted.

- På den måde vil de få lidt forståelse for borgerens problemstilling. Eller i det mindste kunne de lytte en kende mere til "brok", når borgeren - mange gange med rette - klager sin nød. Kunne det endvidere tænkes, at I, kære politikere, tog bladet fra munden og kom ud af jeres buske, hvori I har plantet jer med dyre kontorstole og pyntet jer med lånte fjer?, udtaler Nicolaj Regels-Hansen.

Han beskriver ældreplejen i Frederikshavn Kommune som en sønderbombet by i Ukraine.

- Det er utilgiveligt, den måde vi behandler de ældre/svage på. I kommunen er der ét overskyggende fokus, og dét er besparelser. Jeg har selv siddet med på møder, hvor dagsordenen lød: "Find ud af hvilke besøg, der kan skæres væk". Og jeg har siddet med på møde, hvor min leder fortalte, at plejen i Frederikshavn Kommune skulle spare otte millioner kroner, så "nu kommer der lige pen og papir rundt, hvorpå I skal skrive konkrete forslag til besparelse". Det er et eller andet sted ok, men når vi så indgav vores forlag til lederen, så blev de forkastet, husker Nicolaj Regels-Hansen.

Lederens begrundelse lød sådan her: "Nu skal vi jo heller ikke skyde os selv i foden".

- Underforstået, for mange besparelser eller optimeringer vil betyde nedgang i bemanding, og dét reflekterer måske skidt tilbage på en leder, for hvem kommunens borgere ikke er vigtigere end egen popularitet hos ansatte. Min pointe er, hvis ledere var på gulvet, i stedet for at være gemt væk, så kunne de ved selvsyn se, at man med et fingerknips kan spare ressourcer i plejen, påstår Nicolaj Regels-Hansen.

Han mener, at dette kan gøres ved for eksempel at sende én bil ud til en borger i stedet for at sende to eller tre. Dette er der - med succes -  fokus på i bedre drevne kommuner ifølge Nicolaj Regels-Hansen.

- Synlig ledelse kunne også gavne i forhold til et enormt dårligt arbejdsklima, hvor de sure og tvære plejere sætter dagsordenen, og de mindre dygtige sætter standarden for arbejdet udført. Desværre må jeg også sige, at en leder på landevejen nok ville konstatere, at tiden i hjemmeplejen (den afsatte tid til besøg) faktisk ret tit og meget ofte er godt ramt. Hvorfor skriver jeg dette? Jo, det gør jeg, fordi det netop er blevet SOSU'ens "klagesang", at der ikke er tid nok. Der ER tid nok!

Nicolaj Regels-Hansen spørger:

- Hvordan kan det ellers forklares, at den gennemsnitlige SOSU som regel holder sig en ekstra lang pause og ALTID har fri til tiden?

Han indrømmer, at han helst ville ville være lønnet medarbejder, men forholdene i den kommunale hjemmepleje "tvang" han nærmest til at åbne Nii's Hjemmepleje.

- Jeg er ikke selvstændig erhvervsdrivende af natur. Jeg har knuselsket min tid som almindelig offentlig ansat hjemmehjælper, så allerhelst ville jeg gerne bare have lov at hjælpe og servicere de ældre i kommunen og få en lille lønseddel hver den sidste i måneden. Når det så ikke lader sig gøre på en ordenlig og menneskelig måde, så er det, at jeg har valgt at tørne ud for mig selv/os selv, forklarer Nicolaj Regels-Hansen.

Han konstaterer dog, at han allerede bliver modarbejdet af kommunen, herunder visitationen.

- Skidt med, at jeg må kæmpe nogle kampe. Jeg er en voksen mand og rigtig godt polstret, men måden, hvorpå mit lille plejefirma bliver modarbejdet, er direkte igennem borgeren. De samme borgere, som visitationen er sat til at "pleje". Det er meget klart og tydeligt for mig - og mange af kommunens borgere - at Frederikshavn Kommune inderst inde ikke ønsker et privat alternativ, siger Nicolaj Regels-Hansen.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...