Gå til hoved-indhold
19. marts 2024 - kl. 00.03

Skagen og Læsø sætter præg på ny fynsk øl

  • 1 af 3
    Brygmester Andreas Falkenberg beskriver selv smagen som i retning af bagværk, karamel, honning og korn. Det var naturligvis brygmesteren selv, der var først til at smage på den nye øl.
  • 2 af 3
  • 3 af 3
Af: Michael Frederiksen

En ølekspert fra Skagen og blæretang fra Læsø er medskyldige i en helt ny øl fra det fynske Ørbæk Bryggeri. Brygmester Andreas Falkenberg på Ørbæk Bryggeri, der er en del af Naturfrisk Group, hentede altså nordjysk kompetence og ingredienser fra Læsø, da den nye øl skulle udvikles.

For Ørbæk Bryggeri og Naturfrisk er økologi og kvalitet kerneværdier - fuldstændig som det er tilfældet hos Læsø Tang.

Læsø Tang var derfor heller ikke et sekund i tvivl om, at den lille virksomhed naturligvis mere end meget gerne vil levere sin økologiske blæretang til bryggeriets nye øl: UMAMI Bock – en ravgylden skønhed på 6 procent.

Bock er en særlig øltype, der oprindeligt stammer fra Tyskland. Bock beskrives ofte som en fyldig og lidt sød øl. Den er fremstillet ved en lidt længere gæring og lagring end andre mere lette øltyper. Ofte har bocken et lidt højere indhold af alkohol.

Man kan selvfølgelig ikke præcist vide, om det er blæretangen fra Læsø, der giver denne øl sin umami, men vi har lov til at tro, at den er med til det.

Men hvad er umami?

Det er den femte grundsmag. Umami betyder velsmag på japansk, og en genvej til at opnå denne smag er at tilsætte tang i produktet eller i sin madlavning. Dels er umami en smagsforstærker, dels en smag i sig selv.

Smagen er svær at beskrive, men måske i retning af bouillon. Mundfylden bliver også mere behagelig, smagen lang og rig. Umami Bock er for feinschmeskere.

Umami Bock er udviklet sammen med ølekspert Christian Andersen, der bor i Skagen og til daglig arbejder i Frederikshavn, og inspireret af den danske "umami professor" Ole G. Mouritsen, Syddansk Universitet, og hans omfattende viden om denne særlig smag.

Man har måttet vente et stykke tid på denne specielle nye øl. Den har taget lang tid at lave med de bedste råvarer og komplekse bryggeprocesser. Fem slags malt, en nyudviklet gær fra gærspecialisterne White Labs, modning i særlige horisontale tanke, og for at tilføre Umami Bock et ekstra skud umami er der altså tilsat økologisk blæretang fra Læsø.

Brygmester Andreas Falkenberg beskriver selv smagen som i retning af bagværk, karamel, honning og korn. Det var naturligvis brygmesteren selv, der var først til at smage på den nye øl.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...