Sundhed & trivsel er for alle – også lægehjælp til de mest udsatte
Henrik Thiesen, overlæge og leder af Københavns Kommunes SundhedsTeam for Hjemløse, mener, at opsøgende sundhedspersonale kan sikre, at udsatte mennesker får den nødvendige lægehjælp i tide – også i en kommune som Frederikshavn.
Henrik Thiesen har brugt de seneste 20 år af sit liv på at skabe sundhedstilbud for udsatte mennesker i København.
Det er netop med afsæt i dette arbejde, at han på Socialmødet – sammen om sundhed & trivsel - torsdag 5. september i Frivilligcenter Frederikshavn holder oplæg om vigtigheden af tilgængelig lægehjælp til udsatte og sårbare mennesker samt inspirere til, hvordan man kan skabe de bedste rammer for dette i Frederikshavn Kommune.
For de mest udsatte mennesker kan det svært at tage skridtet og komme til lægen. Kommer man alligevel afsted, har flere oplevet at blive mødt med forbehold - særligt hvis der er synlige rusmiddelproblematikker.
Her kan netop et gadesundhedsteam gøre en stor forskel. I Københavns Kommune har man erfaring med et godt samarbejde mellem gadesundhedsteamet og de praktiserende læger, væresteder og andre sundhedstilbud.
- Et gadesundhedsteam kan supplere det, der er i forvejen. Hvis for eksempel de praktiserende læger tager sig af medicinen, så tager vi os af alt det andet. Det tager nemlig tid at få skabt et tillidsfuldt forhold til hjemløse mennesker, forklarer Henrik Thiesen, der med sit oplæg på Socialmødet vil inspirere til, hvad der kan være gode initiativer at sætte ind med.
- Det er hele tiden vores opgave at få folk tilknyttet en almen praksis. Der er derfor ikke et konkurrenceelement mellem os og de praktiserende læger, siger Henrik Thiesen og fortsætter:
- Vores vigtigste opgave er at møde mennesker med respekt og uden fordømmelse og skabe den fornødne tillid, der giver os mulighed for at hjælpe patienten tilbage til almen praksis, forklarer Henrik Thiesen om det arbejde, som gadesundhedsteamet har bygget op i Københavns Kommune.
På Socialmødet – sammen om sundhed & trivsel vil også Casper, medlem af AA (Anonyme Alkoholikere) og NA (Narcotics Anonymes), fortælle sin personlige historie om at være familiefar med job, "villa, volvo og vovhund" og ende i et ødelæggende misbrug. Hans historie viser, at misbrug og alvorlige personlige livskriser kan ramme os alle, og det kræver et godt netværk og vigtig opfølgning at komme ovenpå igen.
Socialmødet er arrangeret i samarbejde mellem Udsatterådet i Frederikshavn Kommune og Frivilligcenter Frederikshavn med det formål at give mennesker i udsatte og sårbare livssituationer en hyggelig eftermiddag med spændende indspark, lækre pølser fra ”HOTDOG’EN”, god musik med Flemming Christensen samt introduktion til fællesskaber og andre gode sociale tilbud – både fra frivillige foreninger og kommunale enheder. Der bliver samtidig mulighed for vidensdeling og samarbejde på tværs af de mange tilbud.
Velliv Foreningen er hovedsponsor til arrangementet, hvor også SparNord, MENY Kaffe og A/S Trigon bidrager på hver deres måde.
Arrangementet finder sted torsdag 5. september i Verdensmålsugen fra kl. 13.00 til 16.00 i Frivilligcenter Frederikshavn, Danmarksgade 12, Frederikshavn.
PROGRAM:
Kl. 13.00: Velkomst ved Ole Rørbæk, formand for Udsatterådet, og Mette Byrgesen Jensen, daglig leder Frivilligcenter Frederikshavn
Kl. 13.15: Standene åbner, kig forbi og få information og personlig vejledning
Kl. 13.15: Pølse-Mogens åbner ”HOTDOG’EN” og serverer lækre pølser med tilbehør
Kl. 13.30: Musik med Flemming Christensen
Kl. 14.00: Oplæg ved Casper om at komme ud af et ødelæggende misbrug
Kl. 14.20: Musik med Flemming Christensen
Kl. 14.20: Kig forbi standene og få information og personlig vejledning
Kl. 14.50: Oplæg ved Henrik Thiesen, overlæge og leder af Københavns Kommunes SundhedsTeam for Hjemløse
Kl. 15.35: Musik med Flemming Christensen
Kl. 15.45: Sidste chance for besøg ved standene
Kl. 15.45: Sidste chance for besøg hos ”HOTDOG’EN”
Kl. 15.55: Afslutning og tak for i dag