Gå til hoved-indhold
10. september 2014 - kl. 04.09

Tonny fra Snerlen åbner ny restaurant i gågaden

  • 1 af 6
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 6
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 3 af 6
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 4 af 6
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 5 af 6
    Tonny Kristensen, Dorthe Steen Mygind og Nanna Trolle har travlt med indretningen af Restaurant Essens. Her ses de sammen med svinet, der endnu ikke har fået et navn.
  • 6 af 6
    Tonny Kristensen, Dorthe Steen Mygind og Nanna Trolle har travlt med indretningen af Restaurant Essens. Her ses de sammen med svinet, der endnu ikke har fået et navn.
Af: Kanal Frederikshavn

I slutningen af september kommer der igen liv i Baghuscaféen midt i Danmarksgade, og frederikshavnerne kan glæde sig til en restaurant med et koncept, som endnu ikke findes i Jylland. Faktisk er det så usædvanligt set med danske øjne, at selv de tre initiativtagere har svært ved præcist at beskrive, hvad det er, som venter gæsterne i Restaurant Essens.

- Vores gæster skal føle, at det er som at komme hjem til mor, der har lavet alle de gode retter. Det er næsten okay at slikke sin tallerken, fordi det smager så godt, smiler Nanna Trolle.

Hun bliver restaurantchef, mens Tonny Kristensen styrer køkkenet, og Dorthe Steen Mygind klarer det administrative. De har senest arbejdet sammen i Restaurant Snerlen i Kattegat Silo. Her var Tonny Kristensen chef, men Restaurant Essens bliver et fælles projekt, som på ingen måde kan sammenlignes med Snerlen, der i oktober 2013 blev kåret til Årets Fiske- og Skaldyrsrestaurant i Danmark. Ud over de tre nævnte ansættes der kun et par kokkeelever.

Essens serverer alt fra fisk til røde bøffer. Der er hverken tale om en buffet- eller tapas-restaurant eller et brasserie. Idéen er, at et selskab bestiller eksempelvis seks serveringer. De serveres på selskabets bord, hvor gæsterne hygger sig og spiser, hvad de har lyst til. Man kan dog også vælge kun at bestille en eller to serveringer. Én servering koster 95 kroner.

- Dejlig mad lavet af lokale råvarer, hygge og god stemning. Det er målsætningen med Restaurant Essens. Vi vil give vores gæster en spiseoplevelse, som de ikke glemmer, siger Tonny Kristensen, som selv kommer til at stå i køkkenet med frit udsyn til de 40 gæster, der er plads til i stueetagen.

Meningen er, at der bliver et fint samspil mellem kokken og gæsterne. Og Tonny Kristensen glæder sig til at lave mad, som er forståeligt og håndgribeligt.

- Vi er ikke ude i et dogme-køkken. Vi sætter pris på den gode smag, og der bliver nok mad, lover Tonny Kristensen.*

Restaurant Essens bygger på bæredygtighed, ærlighed og gejst. Stedet skal repræsentere kernen af alt det gode, hjertet af madlavning og inderligheden ved en god middag. Bæredygtigheden betyder blandt andet, at de tre indehavere har travlt med at besøge loppemarkeder og genbrugsbutikker for at købe møbler med mere, ligesom de håber med tiden at få en køkkenhave med høns, hvor de kan komme af med deres madrester.

- Vi forsøger at anskaffe ting med en god historie, som medvirker til samspillet mellem personale og gæster, forklarer Dorthe Steen Mygind.

Det er et stort vildsvin-hoved et godt eksempel på. Det er købt i en genbrugsbutik i Frederikshavn, og Essens modtager gerne gode forslag til, hvad svinet skal hedde.

Essens har åbent hver aften fra tirsdag til lørdag, og ugens tre første dage bliver det muligt at sætte sig ved Fællesbordet. Her serveres maden kl. 18.00. Der er tale om én servering - valgt af køkkenchefen - og den stilles på bordet i en gryde.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår Essens åbner, men det bliver i slutningen af september. Til den tid vil facaden også fremstå nyistandsat.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...