Gå til hoved-indhold
09. juli 2024 - kl. 09.07

Uge 27: TrygFondens livreddere havde mest at lave på Palmestranden

 • 1 af 1
Af: Michael Frederiksen

TrygFondens livreddere i Nordjylland havde i sidste uge mest at lave på Palmestranden i Frederikshavn. Det viser TrygFondens såkaldte aktionstal. Der var heldigvis ikke tale om fareturende situationer.

Aktionstal i Nordjylland:

 • Blokhus: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 11 forebyggende aktioner og 81 oplysende indsatser
 • Løkken: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 77 forebyggende aktioner og 174 oplysende indsatser
 • Tornby: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 1 forebyggende aktion og 132 oplysende indsatser
 • Palmestranden: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 11 forebyggende aktioner og 264 oplysende indsatser
 • Sønderstrand: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 5 forebyggende aktioner og 67 oplysende indsatser
 • Nørre Vorupør: 1 livreddende aktion, 2 førstehjælpsaktioner, 4 forebyggende aktioner og 109 oplysende indsatser
 • Livreddende aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare.
 • Førstehjælpsaktioner, eksempelvis snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
 • Forebyggende indsatser, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der eksempelvis har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind, eller få dem til at svømme tættere på land.
 • Oplysende indsatser, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om for eksempel de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.

To alvorlige episoder i sidste uge, hvor en kitesurfer får hjertestop, mens han er på vandet, og en mand får kramper under sin badetur, får livredderne til at opfordre til, at man altid går i og på vandet, hvor der er livreddere eller i hvert fald andre til at holde øje.

I sidste uge måtte TrygFondens kystlivreddere rykke ud med hjælp til en ellers rutineret kitesurfer, der pludselig lå bevidstløs i vandet. Da livredderne fik kitesurferen op i båden, kunne de konstatere, at han havde fået hjertestop og ikke trak vejret. De begyndte straks at yde livreddende førstehjælp, og med genoplivningsindsatsen, der fortsatte på land, lykkedes det igen at få gang i kitesurferens vejrtrækning, hvorefter redningsberedskabet overtog og fløj med helikopter til hospitalet.

- Det var en alvorlig hændelse, vores livreddere kom ud for, men de har trænet den slags situationer adskillige gange og ved præcis, hvad de skal gøre. Episoden understreger dog tydeligt, at det er en rigtig god ide at bade og tage på vandet, hvor der er livreddere i nærheden til at holde øje eller hjælpe til, hvis der opstår farlige situationer. Selv erfarne vandsportsfolk og svømmere kan få problemer, og så er det afgørende, at andre kan træde til, siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

I den første uge måtte livredderne også hjælp en mand i land, der 200 meter fra land fik krampe og ikke selv var i stand til at komme ind til land.

- Sommervejret viser sig ikke fra sin bedste side i øjeblikket, så vi ser ikke mange, der ligger og soler sig. Til gengæld er der stadig en del mennesker, der bruger strandene og vandet til forskellige rekreative aktiviteter, og det kan bestemt også kun anbefales. Men brug livredderne – de er på vagt hver dag og klar til at træde til, hvis uheldet skulle være ude. Og ellers så vælg i hvert fald et område, hvor der er hjælp at hente i nærheden, og lav en aftale med nogen om at holde øje med dig, siger Anders Myrhøj.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...