Vildt jubilæum: "Baronen" dømte sin fodboldkamp nr. 6000
58-årige Per Christensen dømte søndag eftermiddag sin fodboldkamp nr. 6000. Det er et yderst sjældent jubilæum, og Vendsyssel Fodbolddommerklub valgte derfor at hylde "Baronen" inden jubilæumskampen i serie 5 mellem Skibsby-Højene IF og Hirtshals Boldklub.
Per Christensen bor i Frederikshavn Kommune. Han stammer fra Ålbæk.
- Det er meget sjældent, man opnår 6.000 kampe. Jeg kan ikke huske i min tid, at nogen har nået den milepæl, siger formand Michael Kristensen, Vendsyssel Fodbolddommerklub.
Jubilæet er imponerende på flere måder, for Per Christensen har aldrig haft kørekort. Han tager toget ud til alle kampe. Sommetider får han et lift af en dommerkollega til den nærmeste togstation, og så bliver der fortalt anekdoter og gode historier.
Når Per Christensen stiger på toget og skal vise billet, plejer det at være sådan, at togkonduktørerne ikke kommer længere i toget, før "Baronen" står af. De skal lige høre, hvor han skal dømme i dag, og så går historierne ellers sin gang. Per Christensen er kendt af alle ansatte i Nordjyske Jernbaner.
Han begyndte sin dommerkarriere for lidt over 30 år siden. Han fik hurtigt øgenavnet "Døden fra Ålbæk". Det blev senere til "Den røde baron" og nu i daglig tale bare "Baronen". Det er han naturligvis blevet kaldt, fordi han altid havde ry for at give mange kort.
Det har Rasmus Wrensted mærket adskillige gange.
- Jeg har nok fået 16 røde kort, og halvdelen er givet af "Baronen". Det er helt i orden. Han er den bedste dommer, jeg har haft, siger en ærlig Rasmus Wrensted, der blandt andet har spillet på FfI's førstehold.
Michael Kristensen fortæller, at klubberne elsker at have Per Christensen, for de ved, hvad de får. Træder spillerne over grænsen, er der ingen nåde. "Baronen" springer ikke en advarsel eller udvisning over.
Ofte bliver han bestilt som dommer af skoler og klubber. Er der en højrisikokamp, så kan klubberne godt ringe til DBU og sige, de vil have "Baronen".
- Så ved vi, der ikke bliver ballade, lyder forklaringen.
I Ekstra Bladet Skoleturnering - og nu Ultra Skolepokalen - er der altid skoler, der direkte ønsker "Baronen" som dommer. Han har et godt ry, selvom han kan være en hård dommer.
Per Christensen dømmer fra Skagen i nord til Brønderslev i syd. Dermed er det størstedelen af Vendsyssel, der har stiftet bekendtskab med ham gennem årene. Og ikke mindst lagt ører til hans høje fløjte.
- Pers fløjte er legendarisk blandt spillere og tilskuere. Den har givet mange et chok gennem tiderne. Ofte når man selv er ude og dømme, kan man bruge det, hvis de klager over fløjten. "Baronen" er kun et opkald væk, og så får man et pænt nej tak fra spillerne, griner Michael Kristensen.
Per Christensen er i sandhed en dommer, alle ved, hvem er. Selv udenfor Nordjylland er han berømt og berygtet, om man vil.
- Han er et stort aktiv for vores dommerklub, og der er altid gode historier og godt humør, når man møder ham i et omklædningsrum eller andre steder. Per fortæller altid levende, og man føler nærmest, man har været der selv, fortæller Michael Kristensen.
"Baronen" noterer alle sine kampe op i en bog - det er efterhånden mange bøger - derhjemme. Han noteret resultat og eventuelle gule og røde kort. Han har statistik på samtlige 6.000 kampe.
- Per er en rigtig god kammerat og dommerkollega, som virkelig har gjort en kæmpe indsats gennem mange mange år. En rigtig god dommer, ja, måske en af de bedste vi nogensinde har haft i Vendsyssel. Han kunne sagtens, hvis han ville, dømme i højeste lokalserie, men han valgte selv for flere år siden at drosle ned i rækkerne. Der står stor respekt om Per overalt, og han er en ener. Vi er stolte over at have så god en kollega i Per, og vi nyder hans store engagement for dommergerningen, udtaler formanden for Vendsyssel Fodbolddommerklub.
De 6.000 kampe gælder DBU-kampe, træningskampe, firmakampe, oldboys-kampe med mere - både som dommer og linjedommer.
Søndagens jubilæumskamp endte 3-2 til SHI, og "Baronen" nøjedes med at uddele tre gule kort.