Vinterhøjskole hos Psykolog-Centret
Psykolog-Centret i Frederikshavn inviterer alle interesserede til Vinterhøjskole i efteråret, hvor psykologerne Anette Brix Hansen, Carsten Bernhardt Thomsen og chefpsykolog Bjørn Danielsen tager et spændende psykologisk emne op hver tirsdag aften gennem i alt seks uger.
Psykolog-Centrets Vinterhøjskole har siden 2015 været et årlig tilbagevendende arrangement, som dog måtte holde en ufrivillig pause i 2020 grundet COVID-19. Men i år tages der revanche, idet der er programsat seks nye emner, der spænder bredt, og denne gang med tre forskellige undervisere.
- Vi har gennem årene kunnet konstatere, at det både er deltagerne og psykologerne selv, der glæder sig til vinterhøjskolen, for selvom der kan være ret alvorlige emner på programmet, så får vi altid en god dialog om emnerne i en åben, tryg og hyggelig atmosfære. Især diskussionerne kan være utrolig lærerige for begge parter, fortæller Bjørn Danielsen.
I det nye program står psykolog Anette Brix Hansen for kurset om fødselsdepressioner, og hvis navnet forekommer bekendt for nogen, har de sikkert mødt hende gennem hendes tidligere virke som jordemor gennem 30 år her i lokalområdet.
- Et karriereskift til psykolog var en gammel drøm for mig. Under min studietid var jeg i praktik i Psykolog-Centret, og der jeg kun blev yderligere bekræftet i, at det var det rigtige valg for mig. Det lykkedes dem endda at få mig med i årets vinterhøjskole, og det glæder jeg mig meget til at prøve kræfter med, siger Anette Brix Hansen.
Nyeste værktøjer mod grublerier
Psykolog-Centrets Vinterhøjskole er for alle, som gerne vil vide noget mere om, hvad det er for nogle mekanismer, der får den menneskelige psyke til at fungere – og indimellem også til ikke at fungere. Til sidstnævnte hører blandt andet at gruble – hvilket er emnet for det afsluttende kursus i årets program.
- Gennem årene er jeg stødt ind i grubletendensen mange gange. Gennem min uddannelse og mit virke som psykolog har min tilgang været præget af den kognitive tradition. Men jeg har blot i tiltagende grad kunne konstatere, at metoden ikke virkede så godt, som den egentlig var tiltænkt – især ikke i forbindelse med grublerier, bekymringer og spekulationer, som kan gøre os både stressede, angste og deprimerede. Så i de seneste par år har jeg fået øjnene op for et af de nyeste behandlingsværktøjer, der findes, og som på en enkel og effektiv måde tager fat om grublerierne, forklarer Carsten Bernhardt Thomsen.
Det drejer sig om Metakognitiv Terapi (MCT), som endnu ikke er så udbredt, men som netop har vist sig at være effektivt overfor de grublerier, som ofte kun bidrager til at gøre angst, stress og depression værre.
- Vi kan alle komme til at gruble i ny og næ, og det er ikke i sig selv noget problem. Men det bliver det, hvis grublerierne ikke vil slippe deres greb om os igen. Så på kurset kigger vi sammen på, hvordan værktøjerne kan omsættes til praksis for den enkelte, oplyser Carsten Bernhardt Thomsen.
Bliv bevidst om dine styrker og værdier
Gennem sine mange år som træner indenfor sportsverdenen har Bjørn Danielsen arbejdet meget med at hjælpe spillerne med at finde deres styrker frem, især de mentale.
- At få det ubevidste på banen kan give store muligheder for at blive hurtigere og mere præcis, for når man opnår at træne en funktion, så den til sidst "ligger på rygraden", så bruger man ikke kostbar tid og energi på at bevidstheden blander sig i hver eneste bevægelse, man laver. For så bliver man langsom, fordi man prøver at nå at tænke tusind tanker igennem, mens tingene sker, og så bliver både arme og ben tunge som bly, og man når ikke at reagere. Den mentale del af træningen går derfor ud på at øve sig i at lade det ubevidste hjælpe dig til at opnå bedre præstationer, siger Bjørn Danielsen.
Kursusrækken giver også mulighed for at finde sine kerneværdier frem og se på, hvordan man kan bruge dem aktivt som en guide igennem livet, så man bedre kan sikre sig, at det går den vej, som man inderst inde ønsker.
- Netop spørgsmålet om kerneværdier er en af de store styrker ACT-metoden. Især den praktiske måde, som man arbejder med dem på. For i bund og grund handler det om, i hvor høj grad vi i det daglige lever i overensstemmelse med vores kerneværdier, som jo på mange måder kan betegnes som en vigtig del af sindets DNA, siger Carsten Bernhardt Thomsen.
Bjørn Danielsen byder også på en spændende rejse ind i de seneste 45 års udvikling indenfor psykologien, som han selv har været en del af gennem sin lange karriere som psykolog og gennem sine bidrag til forskningen. Bjørn Danielsen har prøvet lidt af hvert, også indenfor psykiatrien og skoleområdet, og på kurset er der mulighed for at få gode råd og vejledning.
Dette gælder ligeledes for kurset om at være i verden med kronisk sygdom.
- At blive ramt af kronisk sygdom kan ryste os dybt indeni. Både vores forhold til os selv, til verden og til andre kan blive påvirket i en grad, at det kan tvinge os til at forholde os til nogle eksistentielle overvejelser, som vi ikke altid tænker så dybt over i dagligdagen, når alting går godt. Der er imidlertid tale om en række helt naturlige reaktioner og tanker, som det kan være godt at sætte ord på, og som især den eksistentielle psykologi kan hjælpe med. Kurset handler også om, hvordan man som pårørende kan forholde sig til og måske endda også hjælpe med det, der sker med – og indeni – det menneske, vi holder af, fortæller Carsten Bernhardt Thomsen.
Praktisk psykologi
Grundtanken ved Psykolog-Centrets Vinterhøjskole er at give redskaber, værktøjer, indsigter og forståelse, både for at kunne bruge dette i forbindelse med mange af livets udfordringer, og for at vi bedre kan hjælpe og forstå hinanden.
Men ud over det faglige indhold på kurserne, lægges der også vægt på, at der er en uhøjtidelig og uformel stemning, idet det kan være med til at skabe grundlaget for at få en god dialog og diskussion om emnerne.
Som kursist bliver man inddraget i det omfang, man selv ønsker det. På nogle af kurserne gives der gerne nogle øvelser, som man kan prøve kræfter med. Dette kan blandt andet være som gruppearbejde, hvor der er mulighed for at arbejde med emnet og at få en god diskussion om det.
- En af de gode ting ved Vinterhøjskolen er desuden også, at man ikke får lektier for eller skal til eksamen i det. Men vi går meget op i, at alle føler, at de får noget med hjem, som de kan bruge til noget i deres dagligdag, understreger Bjørn Danielsen.
Først til mølle
På baggrund af tilstrømningen til tidligere års arrangementer opfordres der til at melde sig til i god tid.
- Vores eget kursuslokale er vældig hyggeligt, synes vi selv, men vi har kun kapacitet til højst 20 deltagere ad gangen. Derfor gælder det om at komme først til mølle, siger Bjørn Danielsen.
Programmet for Psykolog-Centrets Vinterhøjskole 2021 ligger allerede fast og kan ses her.