Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
07.04.2020 | Af: Kanal Frederikshavn

30-års dagen for branden på Scandinavian Star

Monumentet opsættes tæt på Læsø-færgens færgeleje på Paradiskajen i Frederikshavn, hvor Scandinavian Star havde base. I dag er der lagt blomster.
7. april markerer 30-års dagen for mordbranden på færgen Scandinavian Star – en tragedie, som er en væsentlig del af Frederikshavn kommunes historie.

 

I dag er det 30 år siden, at branden på Scandinavian Star fandt sted. En frygtelig brand, hvor 159 omkom, og som satte sine spor både i Danmark og Norge.

En monument skulle i dag være indviet i forbindelse med en større højtideligehed på Paradiskajen i Frederikshavn. Det har COVID-19 sat en stopper for, men Scandinavian Stars Danske Støtteforening sørgede trods alt for, at der blev lagt blomster på pladsen, som er gjort klar til monumentet.

- Midt i en meget særlig og for mange belastende tid ser vi tilbage på en historisk og tragisk hændelse. At vi på 30-årsdagen står midt i den værste epidemi i vores samtid betyder ikke, at Scandinavian Star-katastrofen står mindre tydelig for os. Mange er stadig voldsomt berørt af den. Det er og bliver en tragisk hændelse, som har sat et evigt mærke i mange mennesker og på tværs af havet, siger borgmester Birgit S. Hansen, Frederikshavn Kommune.

Lokalt i Frederikshavn har årsdagen tungtvejende betydning, da Scandinavian Star netop havde kurs mod Frederikshavn fra Oslo, den nat branden opstod.

- Det er en stor tragedie, som er en væsentlig del af byens historie. De lokale her var dybt involverede – nogle som pårørende og bekendte, andre med kritiske funktioner hos Politi, Beredskab, Kirken eller andre. Derfor er det en hændelse, vi bærer med os – også 30 år efter, fortæller Birgit S. Hansen.

At 30-års dagen for branden finder sted under en pandemi betyder dog, at der ikke er mulighed for at samles og mindes de, der gik bort under branden.

- Normalt mødes vi og hjælper hinanden gennem sorgen. Men det er desværre ikke muligt i denne tid – her bliver vi nødt til at være sammen hver for sig, selvom det er svært, særligt for de efterladte. Jeg håber, at det kan give en smule ro at vide, at vi alle mindes denne frygtelige dag, også selvom vi ikke kan gøre det sammen til en mindehøjtidelighed, udtaler Birgit S. Hansen.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Kanal Frederikshavn

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close