Bevar Talentsportsklasserne - politikerne glemmer indtægterne
Brian Høj, koordinator for Talentsportsklasserne i Frederikshavn Kommune, har skrevet dette indlæg som reaktion på, at politikerne vil spare 400.000 kroner og lukke dette tilbud: 9. maj sendte jeg to breve til Børne- og Ungdomsudvalget, hvor jeg forsøgte at give et mere retvisende billede af Talentsportsklasserne. Det ene brev omhandler konsekvenserne af at flytte klasserne fra Frydenstrandskolen, og det andet omhandler de her nævnte fordele og afledte effekter ved Talentsportsklasserne. Brevene har tilsyneladende ikke haft den ønskede effekt på BUU, så derfor tillader jeg mig at offentliggøre dele af oplysningerne her.
At nedlægge Talentsportsklasserne er ikke bare økonomisk uklogt. Det vil også forringe kommunens evne til at tiltrække borgere til kommunen, forringe det sportslige niveau i foreningerne og ødelægge et tilbud, det har taget flere år og mange kræfter at få til at blomstre, og som nu er en stor succes med stor søgning. Alt dette og især det økonomiske ser Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) desværre ud til at udlade i ligningen.
Lad os starte med det økonomiske. BUU stirrer sig blind på udgifterne til Talentsportsklasserne og glemmer helt at kigge på indtægterne. Man har lavet en cost-benefit-analyse uden at kigge på benefits. Det giver jo ikke mening.
Et hurtigt regnestykke lyder således: Talentsportsklasserne har nu syv år på bagen og koster 400.000 kroner årligt. Det giver en udgift på 7 x 400.000 kroner = 2,8 millioner kroner.
Frydenstrandskolen har to gange fået tildelt et tilskud på 1,4 millioner kroner af Undervisningsministeriet for at have øget karaktergennemsnittet betragteligt. Sidste år fik skolen en flot 3. plads over nordjyske skoler, hvor eleverne har klaret sig bedre end ventet, når forældrenes baggrund tages med i betragtning. Det er jo smaddergodt gået, men det var aldrig opnået uden eleverne i Talentsportsklasserne, som har ligget helt i top med gode karakterer. Derfor er det også en fair at hævde, at Frederikshavn Kommune aldrig havde fået de 2,8 millioner kroner uden Talentsportsklasserne. Ud fra denne betragtning har Talentsportsklasserne altså været udgiftsneutrale i alle årene.
Med skal også tælles de indtægter, der følger, når elever undlader at tage på efterskole, når elever vælger Talentsportsklasserne frem for private tilbud, og når elever udenfor kommunen vælger at flytte hertil samt de udgifter, der kan være forbundet med at have flere elever i klasserne på kommunens andre skoler.
Frederikshavn Badmintonklub siger det således: "FBK frygter, at en eventuel besparelse vil ramme byens elitesport hårdt, og at vores unge mennesker i en tidlig alder vil søge ud af byen."
Og så er vi allerede ovre i nogle af de andre argumenter for at bibeholde Talentsportsklasserne, nemlig at foreningernes talentarbejde forringes. FfI Håndbold fremhæver, at talentsportseleverne ”…videregiver deres viden og kompetencer til deres holdkammerater og derved også højner kvaliteten af klubtræningen”.
Skøjte og Sports forening Nord mener, at ”de unge mennesker får en bedre og mere aktiv dag, når sport og skole er kombineret”, mens SpringTeam Sæby fremhæver, at eleverne ”…viser gode resultater, både i skole og i sporten, og de er stolte af at være en del af dette fællesskab, som Frederikshavn Kommune har at byde de unge.”
Mange andre positive effekter af arbejdet i Talentsportsklasserne kunne fremføres i andre sportsgrene, og nogle af dem kan læses i det vedhæftede brev. Her skal det også nævnes, at Talentsportsklasserne er fødekæde til Sportsakademiet Frederikshavn på byens ungdomsuddannelser, som derfor også risikerer at komme i klemme, hvis besparelsen gennemføres.
Jeg håber derfor inderligt, at man i forvaltningen og blandt politikerne vil finde de nødvendige midler til at drive Talentsportsklasserne i fremtiden.
Usikkerheden har allerede påvirket Talentsportsklasserne, og det vil det nok også gøre til oktober, når en ny optagelsesrunde kører. Elever og forældre har brug for en sikkerhed for, at deres børn bliver optaget i et projekt, som fuldføres.
Vi i Talentsportsklasserne garanterer, at både nuværende og elever, der optages til oktober, kan fuldføre skoleforløbet i gode pædagogiske, faglige og sportslige rammer. Det skal man på ingen måder være nervøs for. Vi håber dog meget på, at vi kan tilbyde det samme stærke tilbud til elever om fem år.
Borgmester Birgit S. Hansen lagde i sin tid en del kræfter i at få Talentsportsklasserne etableret, fordi de ville gavne kommunens borgere. Lad os håbe, at både hun, BUU og de andre politikere nu vil bruge nogle kræfter på at sikre Talentsportsklassernes fremtid.
Talentsportsklasserne er en succes, og i sidste optagelsesrunde var der dobbelt så mange ansøgere som pladser. Jeg vil på det kraftigste opfordre til, at lukningen af Talentsportsklasserne genovervejes - se brev til BUU.