Gå til hoved-indhold
07 november. 2023

Birgit S. Hansen genopstiller ved kommunalvalget om to år

  • 1 af 1
    Birgit S. Hansen har været borgmester i Frederikshavn Kommune i næsten 10 år, og hun er klar til mindst seks år mere på posten.
Af: Michael Frederiksen

Borgmester Birgit S. Hansen (A), Frederikshavn Kommune, genopstiller ved kommunalvalget om to år. Det har hun nu besluttet efter længere tids overvejelser, oplyser Kanal Frederikshavn.

Birgit S. Hansen stillede op som spidskandidat i 2013, hvor hun snuppede borgmesterposten fra Lars Møller (V). Fire år senere stemte 14.843 vælgere på den populære borgmester. Det svarede til 42 procent af stemmerne og var ny danmarksrekord. Med kanonvalget sikrede hun sit parti absolut flertal. Det gjorde hun også i 2021, hvor 13.230 stemte personligt på Birgit S. Hansen.

Hun har hidtil været tavs, når hun blev bedt om at tage stilling til, hvorvidt hun genopstiller, men det er nu en kendsgerning, at hun har meddelt den lokale partiforening, at hun er villig til at tage endnu en tørn på borgmesterkontoret.

Du er blevet mormor - og nyder det tydeligvis. Du har flere gange sagt, at du kan se dig selv som præst. Hvorfor ikke bare sige: Det var 12 år som borgmester, nu vil jeg læse teologi og være endnu mere mormor, mor, hustru og datter?

- Det er jo ikke givet, at jeg er borgmesterkandidat igen. Jeg skal vælges af mit parti, og jeg skal vælges af vælgerne, men jeg ved, at jeg har energien, jeg har erfaringen, jeg har det drev, der skal til. Og så skal jeg være bedre til at planlægge min tid - som at sætte mormordage i kalenderen. Jeg tror, borgerne ved, jeg kan arbejde hårdt - også selvom der skulle snige sig en fridag ind i kalenderen. Jeg kunne godt se mig som sygeplejerske igen eller som præst, men det der drev, der skal til som borgmester, det kan ikke undertrykkes - det har jeg i for udtalt grad, fortæller Birgit S. Hansen til Kanal Frederikshavn.

Du siger, at modgang giver dig kampgejst. Hvad mener du?

-  Intet kommer let til vores kommune. Vi har strukturelt nogle udfordringer med faldende befolkningstal, arbejdspladstab, ingen elektrificering af jernbanen (som i andre dele af landet), el-transmissionenettet er for svagt til den udvikling, der ligger lige for, vi har få uddannelsesinstitutioner og andre udfordringer. Og jeg har oplevet, at vi skal kalde lidt højere for at blive hørt, og nogle gange bliver jeg forbavset over, hvor lidt kendskab nogle folketingsmedlemmer har til vores område. Derfor tænker jeg hele tiden på veje til, vi bliver set og hørt og handler efter det. Jeg bruger min stemme og mit mandat, min adgang til landsdækkende presse og andre muligheder for at kæmpe for vores område. Og jeg kan mærke, at der skal kæmpes hårdt, og det giver mig energi til at blive ved. Sådan noget som skattecentret, den maritime ingeniøruddannelse på MARTEC i Frederikshavn, udviklingen på havnene og fokus på fremtidens velfærd kommer ikke af sig selv. Vi skal kæmpe for den udvikling. Og det er der heldigvis mange, der gør - kæmper sammen med kommunen, siger Birgit S. Hansen.

Det virker ikke som om, at du drikker urtete, dyrker fitness, løbe lange ture og så videre. Hvad er din opskrift på at have energi nok til det krævende job?

- Jeg er drevet af, at den her kommune skal udvikle sig. Og byrådet arbejder godt sammen. Det giver energi. Og så prøver jeg på at sove godt om natten og gå nogle ture - gerne alene for at ryste hovedet. Den bedste måde jeg restituerer på, er ved at trække i sokker, joggingtøj og se tv, der ikke kræver den store hjernekapacitet. Og så er jeg godt gift - det hjælper også. Borgmesterposten handler om møder, økonomi, besparelser, men det handler i høj grad om at møde mennesker i mange sammenhænge, og det får jeg så meget god energi af, forklarer 56-årige Birgit S. Hansen.

Der er kommunalvalg i november 2025. Her skal vælgerne sammensætte byrådet for perioden 2026-2029. Vinder Birgit S. Hansen sit fjerde valg i træk, vil Frederikshavn Kommunes første kvindelige borgmester have haft 16 år i træk på denne post.

Hun har flere tillidsposter ved siden af ansvaret som borgmester i landets nordligste kommune. Birgit S. Hansen har siden 2018 været medlem af bestyrelsen i KL (Kommunernes Landsforening), hvor hun er formand for Klima- og Miljøudvalget.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...