Erik Høgh-Sørensen ønsker strammere linje
Dansk Folkeparti holder i weekenden årsmøde, hvor der er valg til hovedbestyrelsen - blandt andet Erik Høgh-Sørensen fra Tolne er på valg. Det er et årsmøde, der kommer efter uger med skænderier i pressen og uenighed om den politiske linje samt opfordringer til Pia Kjærsgaard. Men Erik Høgh-Sørensen ser frem til årsmødet med sindsro.
Pia Kjærsgaard er blevet opfordret til at tage formandsposten fra Kristian Thulesen Dahl. Martin Henriksen har talt om uenighed og fløje internt i partiet. Kristian Thulesen Dahl har - forgæves - forsøgt at lægge låg på de interne diskussioner.
Ikke den bedste optakt for et parti, der ligger dårligt i meningsmålingerne, men regionsrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen ser frem til årsmødet, hvor han er på valg til hovedbestyrelsen.
- Vi står jo over for et valg, hvor man har forskellige kandidater at vælge imellem, og det synes jeg, er ganske glimrende, fordi det så er partiets medlemmer, der, helt demokratisk, bestemmer partiets linje. Jeg imødeser valget til hovedbestyrelsen med sindsro, uanset om jeg selv bliver valgt eller ej, fordi det kommer til at foregå på en demokratisk måde, fortæller Erik Høgh-Sørensen til Kanal Frederikshavn.
Han giver dog ikke meget for den "krig", han bliver spurgt ind til, men han anerkender, at der er en politisk diskussion, som han er en del af.
- Lige nu tror jeg også, at det med krig er noget, der kører i medierne. Når det så er sagt, så er der også et element af substans i det, men det er der politisk diskussion om. Hvilken linje DF skal lægge fremover, og især når det kommer til islam og EU, og der tilhører jeg klart den hårde linje.
Synes du ikke, at jeres linje er hård nok i forvejen, eller hvordan skal det forstås?
- Nej, jeg synes, at det politiske landskab lige nu er kendetegnende ved, at der er sket nogle ændringer i Venstre og Konservative for eksempel. Også hos Socialdemokratiet. Men nogle ændringer, hvor man lover vælgerne en stram indvandrerpolitik, men reelt ikke definerer det, og derfor skal vi jo selvfølgelig påpege det.
- Det er jo ikke nogen kritik af, hvad DF har haft tidligere, men en videreudvikling af noget, hvor man tager bestik af, hvordan det politiske landskab har ændret sig til at se ud.
Ser ikke rigsret som jura
Et eksempel på, at udlændingepolitikken skal strammes, er, at forhenværende minister Inger Støjberg i disse dage, uger og måneder sidder i Rigsretten for - ifølge anklagerne - at have adskilt asylpar, hvor den ene var under 18 år, på ulovlig vis.
Men det handler ikke om jura, men om udlændingepolitik, mener Erik Høgh-Sørensen.
Rigsretten blev blandt andet nedsat af Konservative og dele af Venstre, og her synes Erik Høgh-Sørensen, at DF skal stå for en strammere linje.
- At det ender i en rigsretssag, er en skandale i sig selv. Det er en endnu større skandale, at store dele af Venstre og hele Konservative stemmer for.
De synes vel, at loven skal overholdes. Skal Inger Støjberg ikke overholde loven?
- Jeg mener, at barnebrude er ulovligt.
Kan man - i dette tilfælde Inger Støjberg - så ikke bare lave en individuel vurdering af parrene, man ønsker at adskille?
- Det kan man sagtens, men for mig handler det om, at hun rent faktisk satte foden ned overfor barnebrude, og individuel vurdering eller ej: Det er en detalje i den sammenhæng, og derfor mener jeg, at vi skal have en skarpere linje, hvor der ikke er nogen tvivl om, at vi ikke tillader barnebrude i Danmark.
Håber på Støjberg i DF
Siden Inger Støjberg blev sendt i Rigsretten, har hun forladt Venstre, og det har fået flere til at spekulere i, om hun nu skulle til DF. Inger Støjberg forlod Venstre i februar, men hun har endnu ikke meldt sig ind i et nyt parti.
Og står det til Erik Høgh-Sørensen, må den populære politiker gerne melde sig ind i DF.
- Jeg håber jo, at hun på et tidspunkt melder sig ind, men hvad hendes rolle vil være, kan jeg jo ikke spå om.
Støjberg som kommende DF-formand?
- Det vil jeg ikke udtale mig om. Det afhænger af situationen. Alle kan jo stille op som DF-formand, når vedkommende er medlem, og det skal hun først og fremmest blive.
Inger Støjberg er heller ikke den eneste, der er blevet nævnt som mulig DF-formand. I de seneste par dage er Pia Kjærsgaard blevet opfordret til at stille op som formand i dag, lørdag, på partiets årsmøde. Det afviste hun dog fredag.
Men for Erik Høgh-Sørensen er der ingen grund til ny snak om formand. Han tror fortsat på, at Kristian Thulesen Dahl er den rette formand.
- DF har den formand, som DF har, og som hovedbestyrelsesmedlem vil jeg altid bakke op om den enhver siddende formand. Når en mand som Kristian Thulesen Dahl har viet sit liv til at kæmpe for DF, danskerne og Danmark og ydet et enormt bidrag til at forhindre, at vi fik svenske tilstande, så synes jeg kun, det er ret og rimeligt, at han får lov til at prøve at genrejse partiet, og det vil i givet fald være ved kommunalvalget og måske også det kommende folketingsvalg.
Hvor lang tid skal han i dine øjne bruge på at genrejse partiet?
- Jeg har ingen deadline. Han er formand, indtil han ikke er formand længere, og det er også, hvad han selv har sagt, fastslår Erik Høgh-Sørensen.