Gå til hoved-indhold
02 december. 2022

EUC Nord-elever bygger Skills City i Frederikshavn

 • 1 af 4
  FOTO: EUC Nord
 • 2 af 4
  FOTO: EUC Nord
 • 3 af 4
  FOTO: EUC Nord
 • 4 af 4
  På trods af VM-fodboldkamp mellem Danmark og Australien besøgte mange mennesker Skills City på Knivholtvej.
Af: Kanal Frederikshavn

Mere end 60 elever har knoklet med at bygge byen Skills City i en hal hos EUC Nord på Knivholtvej i Frederikshavn. Og onsdag aften fik de besøg af både FGU og Frederikshavn 10. klassecenter samt af forældre, søskende, bedsteforældre og venner. Det var nogle stolte elever, der viste det byggeri frem, som de har arbejdet på, siden de begyndte på EUC Nord i august.

Eleverne kommer fra de to fagretninger Teknik, Metal & Motor samt Energi & Byggeri. Selve byggeriet har mest været i hænderne på Energi & Byggeri, hvor eleverne prøver fagene tømrer, murer, maler, elektriker og snedker.

Fagretningen Teknik, Metal & Motor havde til gengæld lavet en masse ting i metal til byen i form af grill, stole, udsmykning osv. På Teknik, Metal & Motor prøver man fagene skibsmontør, smed og automekaniker. En håndfuld elever fra Gastronomi og Service sikrede, at også denne afdeling var synlig for FGU og 10. klasse.

Nogle af eleverne er startet på uddannelsen EUX, hvor man kombinerer en faguddannelse med gymnasiefag, så man både får svendebrev og studentereksamen, når man er færdig. Det er første gang, EUC Nord udbyder denne uddannelse i Frederikshavn, og ifølge 17-årige Magnus Forskov Holm fra Ålbæk er det gået rigtig godt.

- Jeg valgte EUX, fordi jeg har en plan om, at jeg måske engang vil være maskinmester. Og har jeg både studentereksamen og en håndværksuddannelse, så kan jeg faktisk springe noget af maskinmesteruddannelsen over. Jeg regner med at vælge faget skibsmontør, og der skulle være gode muligheder for læreplads her i Frederikshavn eller i Hirtshals og Skagen. Jeg har været i en god klasse, og det har været sjovt hele vejen. Det er tusind gange federe end folkeskolen. En uge med tre dage i værkstedet og to dage i klasseværelset er lige mig.

Byggefagene har som sagt udført det meste af arbejdet i Skills City og idéen er at eleverne på fagretningen Energi & Byggeri kan prøve de forskellige fag, når de bygger byen. De er delt op i grupper, og hver gruppe har ansvaret for en del af byggeriet.

17-årige Laura Olesen fra Frederikshavn er en af de få piger på uddannelserne, og hun havde på forhånd tænkt sig at vælge murerfaget.

- Jeg synes, det er vildt så meget, vi har nået, siden vi startede i august. Undervejs har jeg prøvet tømrer, maler, murer, snedker og en lille smule el, men jeg vil stadig vælge murerfaget. Faktisk startede jeg med at gå en uge på frisørskolen, før jeg kom herop. Jeg var lidt nervøs for at tage springet til en mureruddannelse, men jeg har ikke fortrudt det overhovedet. Drengene kan godt være lidt stride, men jeg er heldigvis ikke bange for at svare dem igen. Det bliver man nødt til, siger Laura Olesen.

Selv om arrangementet fandt sted samtidig med fodboldkampen mellem Danmark og Australien, var det velbesøgt. Der var en TV-skærm sat op, men som kampen skred frem, blev interessen for Danmarks skæbnekamp ved VM i Qatar mindre og mindre. Håndværk-fodbold: 1-0.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...