Gå til hoved-indhold
25. maj 2024 - kl. 00.05

FME fylder 25 år - én af de mest vellykkede værftslukninger

  • 1 af 2
  • 2 af 2
Af: Michael Frederiksen

1. juni er det 25 år siden, at Frederikshavn Maritime Erhvervspark (FME) blev etableret midt i nedlukningen af Danyard, der var ejet af J. Lauritzen Holding A/S, som også ejer FME. FME fejrer jubilæum med rank ryg, for Frederikshavn gik ikke i sort og stod tilbage med et spøgelsesværft, da Danyard afleverede sit sidste skib, Stolt Effort, 14. december 1999.

- Vores vision har altid været at skabe rum til udvikling, fortæller Kaj Christiansen, der blev ansat som økonomidirektør på Danyard i 1997 og blev direktør for FME, da Danyard lukkede.

Kaj Christiansen fortsatte som direktør frem til 1. januar 2019, hvor han blev afløst af Martin Pedersen.

Bent Østergaard fra J. Lauritzen Holding A/S var bestyrelsesformand for Danyard og fulgte med over som bestyrelsesformand for FME. En post, han bestred frem til 2022, hvor han blev afløst af Erik Bierre fra Lauritzen Fonden.

Bent Østergaard og Kaj Christiansen smiler til hinanden, når vi spørger dem om, hvem der fik den geniale idé at etablere FME.

- Det ville koste flere hundrede millioner kroner at rydde op på grunden efter Danyard, så det gav på flere måder god mening at fortsætte de maritime aktiviteter i området, siger Bent Østergaard.

Kaj Christiansen nikker og supplerer:

- Vi troede også på idéen med udlejning af bygninger, dokker, kraner og andet driftsmateriel. Og så var vi også heldige, at Ørskov Christensens Stålskibsværft flyttede ind. Det gjorde de faktisk, inden Danyard lukkede.

Allerede i februar 2000 var halvdelen af området udlejet, blandt andet til flere af de virksomheder, som havde arbejdet tæt sammen med Danyard. Der dukkede dog også nye virksomheder op. To af dem var Scanel International A/S og VMS Group, som i dag har vokset sig store med omkring 400 medarbejdere og afdelinger i flere andre byer og lande.

FME havde en egenkapital på 20 millioner kroner, da selskabet blev stiftet 1. juni 1999. De blev indskudt kontant af J. Lauritzen Holding A/S. I samme forbindelse overtog FME alle Danyards anlægsaktiviteter til en værdi af cirka 100 millioner kroner, som blev finansieret af Nykredit og J. Lauritzen Holding.

- Vi kunne ikke bare forsvinde fra Frederikshavn. Vi følte et stort ansvar, husker Bent Østergaard.

FME blev hurtigt en succes med stor aktivitet.

- Jeg tror godt, at vi kan tillade os at kalde det for en af de mest vellykkede værftslukninger, siger Bent Østergaard.

Efter samlede Danyard-underskud på over to milliarder kroner blev det med stiftelsen af FME en hel del sjovere for J. Lauritzen Fonden at være engageret i Frederikshavn. Og fonden havde mod på nye eventyr i byen. Derfor blev det besluttet at ombygge den tomme og forfaldne silo til kontorhus.

Når sandheden skal frem, havde Danyard i flere år overvejet af nedrive siloen, som lå i vejen for udviklingen af aktiviteterne på havnen, men dels var det voldsomt dyrt, dels frygtede man, at det nærliggende kaj-areal røg med. Derfor blev der investeret i en ombygning.

- J. Lauritzen Fonden har været fantastiske for Frederikshavn. Ombygningen af siloen til kontorhus kostede omkring 100 millioner kroner, som blev medfinansieret af fonden, fortæller Kaj Christiansen.

Ombygningen begyndte i december 2004, og 1. april 2006 klippede borgmester Erik Sørensen den røde snor.

- Det var en spændende idé, og der var jo ombygget siloer andre steder. Desuden troede vi på, at der var et forretningsmæssigt grundlag, siger Bent Østergaard.

Ombygningen skete desuden på tidspunkt, hvor Frederikshavn forsøgte at vende en lidt negativ stemning.

- Siloen fremstår i dag som et fyrtårn for erhvervslivet på havnen med omkring 60 virksomheder i bygningen. Det er en fornøjelse at se aktiviteterne, udtaler Kaj Christiansen.

I forbindelse med, at siloen i 2012 blev overdraget til FME, forblev der en likvid formue på fem millioner kroner, som blev uddelt til fremme af erhvervslivet i Frederikshavn Kommune.

- Lauritzen har opført sig mere end eksemplarisk og gør det stadig, siger Kaj Christiansen.

Gennem mange år har de ydet tilskud til et netværk for tidligere Danyard-medarbejdere, og de betalte også et seks-cifret tilskud, da Frederikshavn Kommune opførte Det Musiske Hus.

- Det har altid været en fornøjelse af være en del af udviklingen i Frederikshavn. Vi ejede også værfter i Helsingør og Aalborg, men i min optik har Frederikshavn betydet mest, siger Bent Østergaard.

I Frederikshavn ejer FME i dag ”kun” Kattegat Silo. Området ved det gamle Danyard er solgt til Orskov Yard og Danyard Holding. Gennem mange år har FME været med til at udvikle det gamle Aalborg Værft-område - Stuhrs Brygge ved Østre Havn i Aalborg.

FME markerer 25-års jubilæet lørdag 1. juni., hvor borgmester Birgit S. Hansen kl. 12.00 afslører et nyt værk i Poesiparken foran Kattegat Silo.

Efter afsløringen og frem til kl. 15.00 inviteres alle interesserede til at besøge toppen af siloen og nyde den enestående udsigt over havnen, havet og byen.

I restauranten på niende etage hos Holmbergs Køkken kan de første 250 gæster nyde en gratis kop kaffe og lækker kage som en del af jubilæumsfejringen.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...