Glad borgmester: Minister finder 10 millioner kroner til Skoleskibet Danmark
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund søger Folketingets opbakning til at tilføre yderligere 10 millioner kroner til Skoleskibet Danmark i 2024. Med denne ekstra bevilling kan det 90 år gamle skoleskib stævne ud på to togter næste år. Dermed imødekommer ministeren kritikken fra blandt andre borgmester Birgit S. Hansen, Frederikshavn Kommune.
- Vi er målløse over, at statens eget skib ikke bevilges et ekstra togt og heller er blevet bevilget de nødvendige driftsmidler, og man må spørge sig selv, om Skoleskibet Danmark er blevet glemt, sagde Birgit S. Hansen for en uge siden, da det gik op for hende, at MARTEC kun fik mulighed for at lave ét togt i 2024.
Siden 1933 har Skoleskibet Danmark givet unge mulighed for at sejle ud i verden og gennemføre den grundlæggende maritime uddannelsesindledende elementer. Skibet, der sidste sommer kunne fejre sit 90-års jubilæum, er ejet af staten, men drives af den maritime uddannelsesinstitution MARTEC i Frederikshavn, som hvert år modtager et tilskud på 15,1 mio. kr. til formålet.
Nu søger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund Folketingets opbakning til at tilføre yderligere 10 millioner kroner i 2024, så endnu flere unge kan stikke til søs med det traditionsrige skoleskib næste år. Ekstrabevillingen skal nemlig sikre, at skoleskibet kan drage ud på to togter i 2024.
- Vi føler, at vi hopper fra tue til tue, og det er uholdbart i længden, men bevillingen på de 10 millioner kroner til et ekstra togt er en halv sejr. Det sikrer driften i 2024, og nu nå må vi i gang med at overbevise Folketinget om, at der skal tilføres tre-fire milloner kroner årligt fra 2025 til driften, udtaler Birgit S. Hansen.
Hun er glad for, at hendes kritik i sidste uge bar frugt.
- Der er lyttet, og det er det helt rigtige at gøre. Det er en hovedvej ind i de maritime erhverv. Men vi måtte lige markere urimeligheden i, at Skoleskibet Danmark - statens eget skib - ikke kom med i finanslovsaftalen, som Skoleskibet Georg Stage gjorde. Det er der nu rådet bod på, konstaterer borgmesteren.
Skibet har plads til 15 besætningsmedlemmer og 80 elever, som efter gennemført uddannelse kan søge beskæftigelse til søs eller søge videre til en række andre maritime uddannelser som for eksemepel skibsfører, skibsmaskinist eller maskinmester. Den tremastede fuldrigger bruges desuden til repræsentative formål for både den danske stat og dansk erhvervsliv.
- Skoleskibet Danmark skaber oplevelser for livet, stærke venskaber og nye karriereveje for mange unge. Det er samtidig en vigtig fødekæde til det blå Danmark, hvor der i øjeblikket er stor efterspørgsel på arbejdskraft. Derfor er jeg rigtig glad for, at det nu er blevet muligt at søge finansiering til et togt mere, så skibet kan lægge fra kaj to gange i 2024. Det vil betyde, at endnu flere unge kan få glæde af de muligheder, skoleskibet skaber, siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.
Den ekstra bevilling finansieres af uforbrugte midler på Uddannelses- og Forskningsministeriets område.