HTX-lærere og elever er vilde med ChatGPT
På mange gymnasier er det næsten blevet forbudt at nævne ChatGPT, da AI-værktøjet ofte forbindes med snyd i undervisningen. Sådan er det slet ikke på HTX Frederikshavn, hvor både elever og lærere dykker ned i emnet sammen med stort udbytte – og med nysgerrighed ser på, hvordan man kan bruge det stærke IT-værktøj. Det er derfor planlagt, at man på HTX Frederikshavn skal have fokus på generativ AI.
Lærergruppen lagde ud med at få besøg af Birgitte Vedersø, der er formand for undervisningsministeriets ekspertgruppe om ChatGPT. Hun fortalte om, hvordan AI påvirker fremtidens prøveformer på gymnasierne, samtidig med hun gav en orientering om, hvordan der arbejdes med AI i gymnasierne på ministerielt niveau.
Ph.D og forsker Tine Wirenfeldt besøgte også skolen og holdt oplæg for både lærere og elever om, hvordan man bedst muligt anvender AI. Her var det disciplinen ”at prompte”, der var omdrejningspunktet, og der er ingen tvivl om, at både elever og lærere blev klogere sammen. Som næstformand i elevrådet, Frederik Heimer, sagde:
- Tine Wirenfeldt satte virkelig fokus på, hvor vigtigt det er, at vi taler åbent om vores brug af AI. Når vi deler vores erfaringer og strategier, kan vi bedre udnytte teknologiens potentiale. Det er meget bedre, at vi inkorporerer AI i undervisningen, så det bliver et redskab, der fremmer læring, i stedet for at være en kilde til bekymring blandt både elev og lærer.
Også fra lærersiden var man meget tilfredse med oplægget. Vicerektor Lene Faurholt:
- Der ikke tvivl om, at læringsperspektivet med ChatGPT og anden generativ AI vægter betydeligt tungere end risikoen for, at det anvendes til at snyde med. Nu glæder vi os til at blive endnu klogere på alle de muligheder, AI bringer med sig, sammen med eleverne.
AI anvendes allerede i langt de fleste fag på HTX i større eller mindre udstrækning – både fag som dansk og engelsk, men også de klassiske HTX- fag som teknologi, matematik og de øvrige naturvidenskabelige fag.