Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
05.12.2022 | Af: SPONSORERET INDHOLD

Hvad er en månekalender?

Månekalenderen er en kalender, der fortæller noget om månens position, samt hvornår månen er i sine forskellige faser. Den kan være nyttig for folk, der ønsker at planlægge deres aktiviteter i forhold til månen. I dag bruges månekalenderen dog især til at finde informationer om månens aktuelle position og fase, i forbindelse med astrologi og som forklaring, hvis man for eksempel har sovet dårligt om natten.

 

Artiklen er sponsoreret af Illustreret Videnskab

I Danmark har vi en lang tradition for at følge månen og dens faser. Månekalenderen er et af de værktøjer, vi bruger til at holde styr på månen. En månekalender viser typisk alle månedens dage, og for hver dag står der, hvilken fase månen er i. På den måde kan man holde styr på, hvornår der er fuldmåne, og hvornår der er nymåne.

Månens fire hovedfaser
Månen har som udgangspunkt fire månefaser, der er inddelt efter, hvor månen er placeret i forhold til Solen og Jorden. Denne placering har nemlig betydning for, hvor meget af Månens oplyste side, vi kan se her på Jorden.

Fuldmåne
Når det er fuldmåne, vender hele Månens belyste side mod os.

Aftagende måne
Ved aftagende måne, kan man gradvist se mindre og mindre af den belyste Måne.

Nymåne
Når det er nymåne, så ligger månen mellem Jorden og Solen med dens mørke side mod Jorden.

Tiltagende måne
Ved den fjerde og sidste månefase, tiltagende måne, kan man gradvist se en større og større del af månen oplyst af solen.

Du kan læse mere om månen og find en månekalender lige her.

Månekalderens oprindelse

Månekalenderen blev oprindeligt udviklet af bønder og landmænd, der ville have en mere effektiv måde at planlægge deres arbejde på. De brugte blandt andet månekalenderen til at finde ud af, hvornår det var det bedste tidspunkt at så, høste og meget andet, i forhold til månens placering og påvirkning på jorden. Månens forskellige faser har nemlig en indflydelse på jordens fugtighedsgrad, som kan påvirke, hvordan planter og afgrøder vokser.

Hvad bruges månekalendere til i dag?

Mens nogle mennesker bruger en månekalender til at finde ud af, hvornår det er det bedste tidspunkt at gøre bestemte ting, bruger andre mennesker den til at finde ud af, hvornår de skal undgå at gøre bestemte ting.

Månekalenderen bruges i dag især af folk, der interesserer sig for astrologi eller andre månerelaterede aktiviteter, og som forklaring, hvis man for eksempel har sovet dårligt om natten, har en underlig energi eller er i meget dårligt humør. Mange mennesker er nemlig af den overbevisning, at månen har en indflydelse på vores humør og adfærd. Det kan derfor være nyttigt at vide, hvornår der er fuldmåne eller nymåne.

I dag er der mange forskellige månekalendere tilgængelige, og de fleste af dem er baseret på den oprindelige månekalender. Der findes mange forskellige månekalendere på nettet, og man kan også købe dem i boghandlen. Mange aviser og ugeblade har også en månekalender, så det er nemt at holde styr på månen.

Fordele ved at bruge en månekalender

Der er mange fordele ved at bruge en månekalender. For det første kan det hjælpe dig med at forudsige, hvornår der vil være høj- og lavvande . Dette er især nyttigt, hvis du planlægger at tage på stranden, ud at dykke eller på en bådtur.

Månekalenderen kan også hjælpe dig med at finde ud af, hvornår der er størst sandsynlighed for at fange fisk. Hvis du er en erfaren fisker, kan du bruge denne viden til at fange flere fisk, end du normalt ville kunne.

Derudover kan en månekalender også i dag bruges til at finde ud af, hvornår det er det bedste tidspunkt at plante i din have, klippe græsset eller lave andet havearbejde.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

Kommentarer

 

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close