Nyt kontor i Frederikshavn? Sådan får du mest ud af dine lokaler
Der er vist ingen, der er i tvivl om, at de sidste år har været hårde for erhvervslivet i Danmark – men nu viser tallene heldigvis, at stormen er ved at lægge sig.
Danmarks Eksport- og Investeringsfond har taget et kig i CVR-registret og er kommet frem til, at Region Nordjylland med 1.304 nye virksomheder i 2022 stort set er tilbage på niveau med dansk erhvervslivs rekordår, 2021. Iværksætterlysten er efterhånden ved at ligne sig selv før pandemien, og Frederikshavn indtager en tredjeplads over byer i regionen med flest nystartede virksomheder sidste år.
Hvis du selv kan mærke skabertrangen og leder efter lokaler i Frederikshavn til at starte dit hjertebarn i, er du kommet til det rette sted. Nedenfor vil vi give dig tre af vores bedste råd til, hvad du skal tage med i dine overvejelser, inden du tager dit valg – så din virksomhed kan få den flyvende start, den fortjener.
Vær realistisk – men ikke pessimistisk
Først og fremmest skal du selvfølgelig lægge et budget, så du ved, hvad du realistisk set har råd til. Men du skal også huske at tage med i dine overvejelser, at lokalerne har meget at skulle have sagt, når det kommer til dine muligheder for succes på længere sigt. Derfor skal du heller ikke bare vælge det billigste, mest afsides kælderlokale, du kan finde.
For hvad nu, hvis du har brug for at være i nærheden af samarbejds- og sparringspartnere eller potentielle investorer inde i byen – eller er afhængig af kunder, der skal kunne gå forbi dit butiksvindue og fatte interesse eller have nemt ved at finde dig, når de har booket en tid? Og hvad med plads til mødelokaler, lager eller lignende? Selvfølgelig skal du lægge et realistisk budget og forsøge at holde dig til det. Men du skal ikke være så nærig, at du skyder dig selv i foden.
Overvej dine medarbejderes behov
Inden du beslutter dig for et lokale, bør du som minimum også have en idé om, hvilke og hvor mange medarbejdere du får brug for inden for de første par år – og hvilken slags omgivelser og udstyr, de har brug for. For nogle virksomheder fungerer ét storrumskontor med plads til en masse skriveborde f.eks. fint, mens det for andre er livsnødvendigt med separate kontorer – eller i hvert fald strategisk placerede vægpaneler, der tager noget af støjen, eller rumdelere, der giver lidt mere arbejdsro.
Et andet sted vil de næsten udelukkende have brug for mødelokaler med plads til mange mennesker, og et helt tredje sted vil have behov for en reception og et stort antal små rum, f.eks. til behandlinger. Du vil blive overrasket over, hvor stor forskel der kan være fra lejemål til lejemål – og hvor irriterende det er at havne et sted, der slet ikke opfylder dine behov.
Prioritér det, der er vigtigt for din virksomhed
Sidst, men ikke mindst er det også alfa og omega, at du sørger for at få redigeret kraftigt i din ønskeliste til dine nye lokaler. Det er alt for nemt at lade sig rive med og bruge tid, kræfter og penge på ting, der i øjeblikket virker som det fedeste i verden – for så senere at indse, at det mest af alt bare var spild af ressourcer.
Lækkert interiør, madordning og store, luksuriøse lokaler gør uden tvivl underværker for medarbejdernes lyst til at lægge blod, sved og tårer i arbejdet. Men hvis det betyder, at de skal stresse for at tjene nok til at have råd til det hele, er det så egentlig det værd – især, hvis I er nystartede og hver en krone tæller?
Denne slags overforbrug signalerer mest af alt, at du ikke tager foretagendet seriøst. Så sæt dig i stedet ned og skær ind til benet, så du ved præcist, hvad du skal prioritere i dit nye kontor – og hvor du kan spare uden, at det gør noget.