Gå til hoved-indhold
02. juli 2014 - kl. 10.07

Psykologer i Fr.havn vil øge ældres livskvalitet

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
    Chefpsykolog Bjørn Danielsen: - Ældres psykiske problemer er et overset område i vores samfund.
Af: Kanal Frederikshavn

Langt flere ældre end yngre begår selvmord. Angst og depression følger ofte i kølvandet, når mennesker over 65 år får en livstruende sygdom eller mister en ægtefælle. Et nyt forskningsprojekt i Frederikshavn Kommune skal afdække livskvaliteten hos ældre der bliver ramt af alvorlige kriser.

- Ældres psykiske problemer er et overset område i vores samfund. Den almindelige opfattelse er, at folk med et langt liv i bagagen sagtens selv kan bearbejde sorgen, når de for eksempel mister en ægtefælle. Men sådan er det langt fra altid.

Det siger chefpsykolog ved Psykolog-Centret i Frederikshavn, Bjørn Danielsen, der er bekymret for, om borgere over 65 år får den hjælp, de har brug for, når sorg og kriser banker på. Det problem ønsker Psykolog-Centret i Frederikshavn at tage fat på i et treårigt forskningsprojekt.

- Der er i høj grad brug for, at vi får mere viden om emnet. De problemer, vi oplever i Frederikshavn Kommune, er helt de sikkert de samme, som man oplever mange andre steder i landet. Forskningsprojektet skal skaffe os ny viden, så vi i hele sundhedssystemet bliver bedre til at opdage og behandle ældre med psykiske problemer.

Projektet løber af stablen fra 1. januar 2015, og Psykolog-Centret i Frederikshavn søger i den kommende tid midler fra fonde og virksomheder. Han håber, projektet vil kaste nyt lys over et alvorligt emne.

- Når man mister sin ægtefælle og pludselig efter et langt ægteskab sidder alene i huset, er det for mange ældre svært at overvinde sorgen. For nogle sætter det naturlige savn sig til angst og depression, og for et bekymrende stort antal mennesker ender det med selvmord.

- Mere viden vil give os mulighed for at hæve livskvaliteten hos de ældre, men det vil også være til gavn for samfundsøkonomien. I dag havner mange ældre med psykiske problemer nemlig på hospitalerne, og det er en dyr og dårlig løsning for både samfundet og de ældre, siger Bjørn Danielsen.

De ansatte i Psykolog-Centret i Frederikshavn tager forskud på forskningsprojektet med gratis rådgivning allerede fra i år.

- I første omgang tilbyder vi alle over 65 år gratis psykologrådgivning onsdage mellem kl. 10 og 16, og vi begyndfer 6. august 2014. De syv faste psykologer skiftes til at tage vagten uden at få løn for det. Vi har brug for, at organisationer og virksomheder bidrager med omkring 50.000 kr., så vi kan skabe lidt hygge og servere en kop kaffe og et stykke kage for de ældre, når de dukker op hos os, oplyser Bjørn Danielsen.

Fakta:

  • Omkring 700 danskere begår hvert år selvmord.
  • Mennesker over 65 år er overrepræsenteret i selvmordsstatistikkerne.
  • Ældre mænd begår oftere selvmord, end ældre kvinder.
  • Et selvmord lykkes langt oftere for ældre end for yngre.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...