Gå til hoved-indhold
27. maj 2025 - kl. 09.05

Skagen Plantage i spil som en af seks nye naturnationalparker

  • 1 af 3
  • 2 af 3
  • 3 af 3
    Forslag til mulig Naturnationalpark Skagen Plantage på 546 hektar.
Af: Michael Frederiksen

Fra klitter og nåleplantager til løvskove, heder og kystskrænter. Der er masser af spændende natur, der er i spil til at blive til én af Danmarks seks nye naturnationalparker. Skagen Plantage er én af 11 kandidater.

Skagen Plantage består af den vestlige del af Skagen Klitplantage og udgør en stor del af Skagen Odde, afgrænset mod nord af Skagen by, mod vest af Skagerrak, mod øst af hovedvejen til Skagen og mod syd af privatejede områder på Hulsig Hede.

Den østlige del af Skagen Klitplantage er meget besøgt i turistsæsonen. Her finder man Den Tilsandede Kirke, en populær cykelrute, en MTB-rute, riderute og flere vandreruter. Det foreslåede område ligger i den vestlige del af plantagen. Her findes kortere vandreruter. Vestkystruten løber igennem samt en riderute, der dog ikke benyttes i udpræget grad. Der er desuden en lejrplads og en primitiv overnatningsplads.

Der er tale om et stort sammenhængende areal på546 ha, som består af skov- og naturarealer. 

Med "Aftale om Implementering af et Grønt Danmark" besluttede partierne (S, V, M, SF, RV, K og LA), at der skal etableres yderligere seks naturnationalparker, som skal åbnes senest ved udgangen af 2030. Med de seks nye naturnationalparker etableres der samlet 21 naturnationalparker i Danmark.

Miljøminister Magnus Heunicke skal sammen med partierne bag aftalen udvælge placeringen af de kommende seks naturnationalparker.

Til brug for udvælgelsen har Miljø- og Ligestillingsministeriet i samarbejde med Naturstyrelsen udarbejdet en liste med 11 mulige statslige områder, der kan blive til naturnationalparker. De 11 områder er udvalgt på baggrund af kriterier såsom størrelse, biodiversitet, geografisk variation og mulige synergier med andre initiativer i den grønne trepart. Områderne spænder bredt geografisk og repræsenterer en bred pallette af naturtyper, herunder både skov, hede, mose og kystlandskaber.

- Med naturnationalparkerne giver vi vores trængte natur mulighed for at udvikle sig mere frit på store sammenhængende arealer, og vi skaber et fundament for, at vores dyre- og planteliv kan få bedre levesteder. Det er afgørende for at vende den biodiversitetskrise, vi står i. De 11 områder er alle stærke kandidater med et stort potentiale for biodiversitet. Nu begynder en vigtig proces, hvor vi inddrager lokale holdninger og får faglige indspark, inden jeg sammen med aftalekredsen skal udvælge de seks områder, siger miljøminister Magnus Heunicke.

De 11 statsejede områder, der er i spil som de seks kommende naturnationalparker, tilbyder vidt forskellig natur og oplevelser for dem, der har lyst til at besøge de potentielle naturnationalparker. Det drejer sig om:

  • Skjernåens og Gudenåens Kilder
  • Pamhule Skov
  • Fanø Plantage
  • Kalø
  • Livø
  • Skagen Plantage
  • Randbøl Hede
  • Skindbjerglund
  • Lodbjerg
  • Vester Thorup
  • Sydlangeland

Læs mere om de 11 områder her.

Udover disse 11 mulige områder undersøger Miljø- og Ligestillingsministeriet, om der også er grundlag for at etablere en naturnationalpark i det østlige Danmark.

Inden aftalekredsen skal udvælge de seks områder, vil der foregå en grundig, inddragende og åben proces i de 11 områder. Derfor går Miljø- og Ligestillingsministeriet og Naturstyrelsen nu i gang med at drøfte de 11 områder med kommuner, interessenter, forskere og lokale for at høre deres holdning til placeringen af de kommende naturnationalparker.

I løbet af juni arrangerer Naturstyrelsen naturvandringer for alle interesserede i de udvalgte områder, hvor man kan stille spørgsmål, og styrelsen bl.a. vil forklare, hvordan områderne kan gøres vildere til gavn for dyr og planter.

Naturstyrelsen vil holde drøftelser i de lokale brugerråd og naturnationalparkenes to nationale arbejdsgrupper. De inputs, som styrelsen og ministeriet indhenter, vil blive forelagt aftalekredsen forud for de politiske forhandlinger om placeringen af de seks nye naturnationalparker.  

Miljøminister Magnus Heunicke starter til efteråret forhandlinger om placeringen af de seks næste naturnationalparker med partierne bag "Aftale om Implementering af et Grønt Danmark".

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...