Lad os udvikle vores små skoler i stedet for at afvikle dem
Spidskandidat Jonas Sivesgaard (EL), Frederikshavn Kommune, har skrevet dette indlæg: At lukke vores små skoler er det samme som at afvikle selve det, der er særligt for vores kommune. Vores små bysamfund, knyttet sammen af fællesskaber og omsluttet af smuk natur. Hvis vi i stedet er villige til at tænke skole på en ny måde, som fremhæver de små skolers unikke lærings- og dannelsesmiljøer, så kan vi samtidig løse de små skolers økonomiske udfordringer.
De små skoler har et uforløst potentiale for at tage det, man med et fagbegreb kalder differentieret undervisning til et nyt niveau. Det vil sige at imødekomme, at vi lærer forskelligt, og at modtage læring siddende på en stol kun er en af flere læringsformer.
På den lille skole omgivet af natur og nærmiljø er der unikke muligheder for at tage læringen ud af klasseværelset, ud i nærmiljøets og naturens læringsrum. Ud i kirken, foreningerne, virksomhederne, stranden, skoven. Der, hvor undervisning handler om at omsætte erfaringer i det levede liv til læring.
Derudover er der et uforløst potentiale for at arbejde med det, man med et fagbegreb kalder fællesskabende didaktikker. Det handler om at tilrettelægge læringen, så den understøtter fællesskabet og omvendt lade fællesskabet understøtte læringen. Dette handler igen om, at der skal være noget at være fælles om, og her har den lille skole særligt gode muligheder for i højere grad, end vi ser i dag, at forpligte eleverne ind i skolens daglige drift, ind i undervisningen og ind i fællesskabet. Aldersintegreret undervisning er eksempelvis her ikke en faglig udfordring, men en mulighed for ikke bare at lære, men at lære fra sig.
Vi skal stoppe med at drive den lille skole efter den store skoles forbillede, men i stedet udfolde det den lille skole kan bedre end nogen anden, nemlig at skabe de trygge og levende læringsfællesskaber, som er det altafgørende for vores børns læring, trivsel og dannelse.
Med det fokus åbner der sig nye måder at organisere skolens drift på. Måder, som er mere i lighed med dem friskolerne benytter, eksempelvis med aldersintegreret undervisning og kortere skoledage, og som gør, at de kan overleve der, hvor folkeskolen lukker, selv om de ikke har flere penge at bedrive skole for.
Den bæredygtige vej frem for Frederikshavn Kommune er ikke at blive et sted, hvor størstedelen af os sender vores børn med en bus til en skole med 1300 elever, sådan som advokatfirmaet PwC foreslår i deres rapport på skoleområdet. Vi skal derimod stå som et attraktivt alternativ til dette. Hvor små skoler åbner sig mod byen, og i endnu højere grad end i dag inddrager eleverne, forældre og byen ind i skolens fællesskab.