Gå til hoved-indhold
26. marts 2024 - kl. 00.03

Anne-Maj droppede lederjobbet og startede i stedet som elev på SOSU Nord

 • 1 af 4
  Har du lyst til at gøre som Anne-Maj Serup, så tag kontakt til en uddannelsesvejleder hos SOSU Nord, din kommune eller FOA
 • 2 af 4
  Anne-Maj Serup har netop været i sin første snuse-praktik på et ældrecenter i Frederikshavn Kommune. Hun ser store fordele ved sin alder, når hun banker på døren hos en borger.
 • 3 af 4
  Anne-Maj Serup er færdiguddannet om tre år.
 • 4 af 4
  Anne-Maj Serup: - Jeg er typen, der altid kaster mig ud i noget nyt, og livet som social- og sundhedsassistent kommer helt sikkert til at flytte nogle grænser for mig.
Af  Helle Møller Riis

Med sine 48 år og mere end 15 års ledererfaring er Anne-Maj Serup en atypisk elev hos SOSU Nord i Frederikshavn.

- Jeg er nok en person, der altid er gået lidt imod strømmen. Jeg var på orlov fra mit lederjob og så en annonce fra Frederikshavn Kommune, der søgte social- og sundhedsassistententer. Jeg har en veninde, der er assistent, og jeg havde lyst til at prøve en ny faglighed af. Så fik jeg den indskydelse om at slippe mit lederjob og i stedet blive en del af de varme hænder, fortæller Anne-Maj Serup.

Efter et par opkald til Frederikshavn Kommune, en faglig screening og møde med en uddannelsesvejleder, kom hun i januar i år på skolebænken. På grundforløbet er hun en del af en klasse, hvor aldersspredningen er mere end 40 år, og elevernes baggrunde er vidt forskellige:

- Vi er præcis lige så mangfoldige, som de borgere, vi skal ud og møde. Det kan jeg rigtig godt lide. I øjeblikket arbejder vi i grupper. Jeg er sammen folk på 16, 25, 38 og 40 år. Det giver en helt fantastisk dynamik, og jeg får en anden indsigt end, hvis jeg havde siddet sammen med nogle, der var præcis det samme sted i livet som mig.

Anne-Maj Serup blev oprindeligt uddannet socialpædagog. Siden læste hun videre som misbrugs- og familiebehandler, specialiserede sig inden for mentalisering og tog en diplomuddannelse i pædagogisk ledelse. Hun har primært været på bosteder og på specialinstitutioner:

- Man kan sige, at jeg har arbejdet med børn og unge, der havde en svær start i livet. Nu skifter jeg til at arbejde med ældre. Min mission er, at de skal have en værdig behandling og en respektfuld afslutning på livet, siger Anne-Maj Serup, der også kommer med en anden agenda:

- I mit arbejde med specialpædagogikken savnede jeg ofte en viden om medicin og medicinhåndtering. Den får jeg nu. På sigt - og på samfundets vegne - kunne jeg godt drømme, at der kom flere ledere og undervisere, der har prøvet at arbejde som social- og sundhedsassistenter, og hvem ved - måske bliver jeg en af dem. Jeg kunne godt tænke mig at rokke ved nogle af de fordomme og det image, som der er omkring plejen af ældre.

Anne-Maj Serup har netop været i sin første snuse-praktik på et ældrecenter i Frederikshavn Kommune. Hun ser store fordele ved sin alder, når hun banker på døren hos en borger:

- Jeg kommer jo med noget erfaring og rutine som menneske, som kommer mig til gavn, når jeg skal omgåes borgerne. Og jeg mener i det hele taget ikke, at man aldrig behøver at føle sig "for gammel" til at starte op på en nyt fag. Hun nævner fordele som, at mange af de mere modne studerende typisk har egen bil og har større børn, og derfor ikke selv har så travlt derhjemme.

Undervisningen er struktureret, og alle får den hjælp, som man har brug for for at tackle lektierne. Og så er der en anden bonus:

- Økonomien er naturligvis en faktor. Som voksenelev får jeg godt 22.000 om måneden i Frederikshavn Kommune. Det var i sidste ende afgørende for, at jeg gik i gang Hun er ikke bange for at opfordre andre - uanset alder - til at gøre det samme:

- Ligegyldigt, hvor man er i sit liv, er der brug for flere hænder i ældreplejen, og har man overvejelserne, så er det bare om at komme afsted. Man kan jo altid stoppe igen, hvis det alligevel ikke var noget.

Anne-Maj Serup selv er færdiguddannet om tre år, og hun glæder sig til at gøre en forskel i ældreplejen.

Fakta

 • Har du lyst til at gøre som Anne-Maj Serup, så tag kontakt til en uddannelsesvejleder hos SOSU Nord, din kommune eller FOA
 • Du kan her få hjælp med økonomi, studiestart og eventuel merit i forhold til eventuelt tidligere uddannelser
 • Du får som studerende en plan for hele dit uddannelsesforløb
 • Er du voksenelev, over 25 år, får du voksenløn på godt 22.000 kroner

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...