Bygning af flådefartøjer: Frederikshavn den store vinder
Frederikshavn bliver hjemsted for en facilitet, der skal bygge større militærskibe. Det har forsvarsminister Troels Lund Poulsen netop offentliggjort på et pressemøde. Den politiske aftale betyder, at en statslig samlefabrik til militære skibe skal opføres i Frederikshavn.
Ifølge flådeplanen, der blev aftalt i april, skal der anskaffes 26 nye skibe for at modernisere og styrke flåden.
- Det er en kæmpestor dag i Frederikshavn. Det er 500-700 nye arbejdspladser, siger forsvarsordfører Simon Kollerup (A).
Partierne bag forsvarsforliget er blevet enige om, at der i Frederikshavn skal etableres fysiske rammer til konstruktion af større militære skibe. Derudover afsættes en pulje til at styrke overvågning og signalindhentning.
Der skal etableres nye fysiske rammer i Frederikshavn, som skal bruges til konstruktion af større militære skibe. Partierne er også enige om, at der skal tilvejebringes et solidt beslutningsgrundlag for konstruktion af militære skibe, der afdækker tidsmæssige, økonomiske og tekniske risici ved forskellige konstruktions- og styringsformer mv. med henblik på endelig beslutning.
- Selvom Danmark er en stor maritim nation med stolte traditioner inden for søfart og skibsbygning, så råder vi i dag ikke over værfter, der kan bruges til at bygge eller samle større maritime kapaciteter. Derfor er partierne bag forsvarsforliget blevet enige om at etablere en sådan ramme til konstruktion af større militære skibe i Frederikshavn. Det følger op på den politiske ambition om at bygge militære skibe i Danmark, som vi blev enige om i Delaftale om en flådeplan i foråret, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.
Frederikshavn huser en af Forsvarets to flådestationer, og det er den militær- og materielfaglige anbefaling, at nærhed til flådestationen i Frederikshavn giver gode muligheder for at udnytte viden fra byggefasen i den efterfølgende drift og vedligeholdelse af skibene og det militære udstyr.
Det sikkerhedspolitiske billede er blevet langt mere alvorligt inden for en kort årrække, og derfor er der behov for at styrke situations- og efterretningsbilledet. Derfor er partierne også blevet enige om en pulje til øget overvågning, som fx kan gå til en udvidelse af overvågning- og satellitkapaciteten.
Forsvaret vil med hyppigere og bedre geografisk overvågnings- og satellitdækning forbedre sin evne til at detektere, identificere og reagere i realtid. Overvågnings- og satellitkapaciteten kan også bidrage til den brede samfundssikkerhed ved at skabe et bedre situationsbillede i forbindelse med for eksempel miljøhændelser samt eftersøgnings- og redningsoperationer.
- I en verden, hvor den sikkerhedspolitiske situation udvikler sig dag for dag, er det afgørende, at Forsvaret har evne og mulighed for at følge med. Styrket overvågnings- og satellitkapacitet spiller en central rolle i forhold til vores evne til at opdage, identificere og reagere på trusler og hændelser, siger Troels Lund Poulsen.