Gå til hoved-indhold
06 februar. 2024

Det er på tide at ryste posen: Vi er fra den "unge" generation

  • 1 af 1
Af  Tina Kruckow og Morten Grau Jensen

Tina Kruckow, Frederikshavn, og Morten Grau Jensen, Løgstør, har skrevet dette indlæg: Netop nu kan 130.000 nordjyder stemme om, hvilke otte udvalgte nordjyder der i de kommende år bl.a. skal uddele millioner af kroner fra TrygFonden her i Nordjylland. Gamle kendinge stiller op. Igen. Der er meget på spil i de kommende år. Vi er nogle, der håber, at Nordjylland tør ryste posen.

Hvert år giver kunderne i Tryg og Alka Forsikring over en halv milliard kroner i gave til foreninger og projekter i alle egne af Danmark. Alt fra livreddertårne og hjertestartere til forskning, redningsveste og Royal Run.

Netop nu bestemmer over 130.000 nordjyske kunder, hvilke otte nordjyske repræsentanter der får lov at fordele de nordjyske millioner fra TrygFonden i de næste fem år. Med til opgaven hører også at udstikke de overordnede retningslinjer for TryghedsGruppen, moderselskabet bag Tryg og Alka.

Da TrygFondens donationer "skal sikre trygheden for alle i Danmark", er det vigtigt, at pengene i praksis også kommer nordjyderne til gavn bredt set. Alt andet vil være unfair. Vi skylder både foreningerne, der ansøger, og kunderne, der år efter år donerer disse store beløb (frem for at stikke dem i egen lomme), at de mange donationer udvælges med sikkerhed for, at det er de bedste og vigtigste projekter, der støttes.

Det er desuden vigtigt, at der sikres bred opbakning til disse massive donationer også på længere sigt, så fremtidens generationer også kan uddele støtte- og hjælpebeløb for en tryggere hverdag. Derfor er det enormt vigtigt, at repræsentanterne afspejler både selskabet og samfundet omkring os. Det gælder især køn, alder, job, etnicitet og geografi. Dermed undgår vi, at der er svage og utrygge borgere og aldersgrupper, der overses på grund af manglende repræsentation. Det halter det desværre gevaldigt med i dag:

~ Det er kun sølle 20.000 nordjyder, der engagerer sig og stemmer. År efter år, på tværs af regionerne, ligger valgdeltagelsen nede på 10-15%.

~ De otte hidtidige, nordjyske repræsentanter har allerede over 75 års anciennitet i repræsentantskabet. Alle otte genopstiller. Genvælges alle, øges ancienniteten til 105 år inden valgperioden er slut.

~ Med vores +40 mia.kr. investeret i blandt andet fossile selskaber skader vi de fremtidige generationer til gengæld for kortsigtede afkast. Som forsikringsselskab er det da paradoksalt - og en virkelig dårlig forretning. For hvem skal dække skaderne…det skal vi.

~ Alder- og etnicitetsbalancen er helt skæv i repræsentantskabet: De 50-80-årige sidder på 70% af stemmerne. Antallet af nydanskere er…0! (15% af befolkningen er indvandrere eller efterkommere).

Med alle disse skævheder og hensygnende medlemsdemokrati in mente er resultatet, at det i praksis er nogle ganske få ældre danskere, der beslutter, hvordan TryghedsGruppens milliardstore donationer og investeringer i det danske samfund skal administreres og uddeles. Det er skævt.

Derfor melder vi os nu klar. Vi byder os til.

Vi er fra den "unge" generation, og vi må naturligvis selv stå frem og søge indflydelsen. Både i TryghedsGruppen og ude i lokalsamfundene. Det kræver dog, at vi er nok, at vi har lært det, og er trænet i det.

Og der er et stort men. For ansvaret ligger især hos dem, der har haft magten og indflydelsen til rådighed. Og hvis ikke et repræsentantskab stræber efter at være repræsentativt, ja, hvem så? Her mener vi, at de nuværende repræsentanter har sovet i timen. Med den høje nordjyske anciennitet, og endda med formandsposten siden 2015, så følger mange år med beslutningskraft og indflydelse og dermed ansvar.

Så det er vist på tide at ryste posen.

På samme måde ser vi den manglende opbakning til TryghedsGruppen som et symptom på den generelle dalende opbakning til blandt andet foreningsdanmark, lokalpolitik og samfundsliv blandt yngre generationer.

Det er essentielt, at vi sammen får givet stafetterne og tilliden videre i tide. Det er store generationer, der gerne vil træde tilbage i de kommende år og små utrænede generationer, der skal overtage.

Her bør TrygFonden gå foran. For vi kan støtte og udvikle og fremelske engagement igennem vores støtteprogrammer. Der er dygtige unge og organisationer, der brænder for unge-engagement derude. Men hvis ikke der sker noget drastisk inden for 15-20 år, så risikerer vores fine velfærdssamfund at kollapse, simpelthen fordi nøglerne ikke blev givet videre i tide. Og så er de mange reflekser og hjertestartere vi i mellemtiden fik uddelt ikke meget værd.

Ja, vi er "unge". Ja, vi har vigtige mærkesager med i rygsækken; at stoppe de sorte investeringer, at udbetale bonus til medlemmerne ved overskud. Men først og fremmest mener vi, at vi skal have bygget bro mellem generationerne. Nu.

Vi er en del af den næste generation. Og vi står klar. Klar til at give dig og din familie en tryggere hverdag. Klar til at gøre projekterne og investeringerne bæredygtige. Klar til at tænke fremad. Med din stemme på en af os, skaber vi sammen et bredt, mangfoldigt og fremtidssikret repræsentantskab.

VI vil gerne tage ansvar - vi håber, I vil vise os tilliden.

Hver fjerde nordjyde kan stemme (men har sikkert ikke fået det gjort endnu). Er det dig, så hop ind her, hvis du har en forsikring igennem Tryg, Alka, 3F, foa, lægeforeningen, IDA, FDM, Velliv, Ase, Dansk Metal, TJM, Finansforbundet, jægerforbundet, Hjerteforeningen eller en af de mange andre partnere. I kan stemme frem til og med 7. februar.

Tina Kruckow
Social- og sundhedsassistent, politiker, 36 år, Frederikshavn

Morten Grau Jensen
Facil., ingeniør, bestyrelsesmedlem, 39 år, Løgstør

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...