Gå til hoved-indhold
20. marts 2024 - kl. 12.03

Efter kommunal sparekniv: Nu stopper Fontænehuset Frederikshavns leder

  • 1 af 1
    Mikael Sandst Jensen har været med fra start i 2011, og han har været leder af Fontænehuset Frederikshavn siden 2016.
Af: Michael Frederiksen

Konsekvenserne af de kommunale nedskæringer har fået Mikael Sandst Jensen til at stoppe i jobbet som leder af Fontænehuset Frederikshavn.

Frederikshavn Kommune besluttede i efteråret 2023 at udfase Fontænehusets årlige kommunale tilskud på næsten 1,3 millioner kroner. Det sker over de næste fire år.

- Det er trist, men det er de ydre omstændigheder, der gør, at jeg siger hertil og ikke længere. Det er ikke længere muligt at arbejde ud fra den faglige metode (Fontænehusmodellen, red.), som har jeg har stået på mål for, siger Mikael Sandst Jensen til Kanal Frederikshavn.

Fontænehuset er et rehabiliterende arbejdsfællesskab for voksne med en sindslidelse. Fontænehuset i Frederikshavn blev etableret i 2011 via midler fra Socialministeriet. Fontænehuset frekventeres dagligt af mellem 18 og 25 personer. Samlet kommer cirka 60 forskellige personer i huset i løbet af en måned.

Mikael Sandst Jensen har været med fra start i 2011, og han har været leder af Fontænehuset Frederikshavn siden 2016.

- Vi fik seks millioner kroner af Socialministeriet, da vi åbnede, og det tog tre år at opbygge det gode tilbud, vi har i dag. Vi åbnede som et alternativ til den etablerede socialpsykiatri og et supplement til beskæftigelsesindsatsen i Frederikshavn Kommune. Huset har formået at støtte mange borgere i deres proces mod en større deltagelse i hverdagslivet - også uden for Fontænehuset - både som generelt aktive samfundsborgere, medlemmer i frivillige foreninger,  ud i beskæftigelse/uddannelse (praktik, fleksjobs, skånejobs, ordinære stillinger og mm.), siger Mikael Sandst Jensen.

Fontænehuset har en stor gruppe af kulturbærende og inkluderende medlemmer, der er med til at drive huset og understøtte og de fagligt dygtige medarbejderes indsats.

- Som jeg oplever det, er der en reel risiko for, at den kultur, de tilhørsforhold og de unikke ligeværdige samarbejdsrelationer der er bygget op over tid, langsomt "fordamper", hvis der ikke tages udgangspunkt i en faglig tilgang, udtaler Mikael Sandst Jensen. 

Mikael Sandst Jensen og Fontænehuset har deltaget aktivt i kvalitetssikringen af selve Fontænehus-modellen og således været aktive i at udføre akkrediteringsbesøg (en form for socialt tilsyn) i andre klubhuse i andre dele af Norden, hvorfor fagligheden og inspirationen fra andre akkrediterede klubhuse har været en tydelig del af hverdagen i huset.

I forbindelse med budgetforhandlingerne i 2023 var Fontænehusets leder i åbenlys konflikt med Ole Rørbæk Jensen, formand for Social- og Sundhedsudvalget i Frederikshavn Kommune. "At ville være sig selv, kommer med en pris", sagde formanden.

Fontænehuset har indledt et samarbejde med ledelse/administration i Center for Handicap og  Psykiatri for at undersøge, hvilke muligheder der er for fortsat at drive et meningsfuldt tilbud for psykisk sårbare fra adressen Skansegade 12C. Der forventes en proces, hvor øvrige aktører, frivillige og civilsamfund inddrages  i at løfte de kommende opgaver.

- Jeg vælger at stoppe nu, for jeg kan mærke, at jeg ikke er den rigtige til at facilitere den proces. Samtidigt bliver det også synligt for enhver, at der kommer til at ske ændringer, og Fontænehuset kan fokusere på, at der skal bygges noget helt nyt op, fortæller Mikael Sandst Jensen.

På spørgsmålet om, hvad han skal lave nu, er svaret: Noget helt andet! i hvert fald i et godt stykke tid. Han bliver boende i Frederikshavn.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...