Gå til hoved-indhold
16. april 2024 - kl. 10.04

Ikonisk Krøyer-maleri reddet ud af brændende Børsen

  • 1 af 1
    Maleriet er fra 1895 og måler 254 gange 409 centimeter. Foto: TV 2
Af: Michael Frederiksen

Maleriet "Fra Københavns Børs" af den kendte skagensmaler P. S. Krøyer er blevet reddet ud af den historiske bygning Børsen, der tirsdag morgen brød i brand.

 

Billeder fra TV 2 viser, hvordan maleriet på 254 x 409 centimeter, der er et af kunstnerens største, måtte bæres ud af fem-seks personer fra branden i den historiske bygning. Maleriet portrætterer en stor del børsfolk fra Børssalen.

- "Fra Københavns Børs" er et hovedværk af Krøyer. Det er et helt ikonisk billede, så jeg er lettet over, at det billede er reddet. Der hænger også to forstudier til billedet på Børsen. Jeg synes, jeg kunne se, at de også har båret dem ud, udtaler direktør Lisette Vind Ebbesen, Skagen Kunstmuseer til TV2 Nord.

Ild og flammer er en af de største trusler for kunst og historiske bygninger. 

- Jeg får flashback til branden på Notre Dame (2019, red.), og lige nu føler jeg virkelig med alle dem, der har noget med Børsen at gøre, siger den berørte museumsdirektør.

Når hun tænker tilbage på Notre Dame-branden i Frankrig og den igangværende brand på Børsen i København, får hun måske en smule nervøse trækninger om Skagens Kunstmuseers egne bygninger. 

- Jeg ved jo, at vi har styr på vores beredskabsplan, men alligevel sidder jeg også og tænker på det nu, siger museumsdirektøren til TV2 Nord.

Årsagen til branden på Børsen i København er stadig uvis. 

Peder Severin Krøyer, bedre kendt som P. S. Krøyer, var en voldsomt populær dansk-norsk portrætmaler fra 1800-tallet.

Skagensmaleren er bredt anerkendt som en pioner inden for dansk friluftsmaleri, og en særlig anerkendelse fik han for sine skildringer af kunstnerkolonien og lokalbefolkningen i Skagen. 

Hans værker blev typisk bestil af foregangsmænd inden for handel, industri og kultur, og de anses for at være væsentlige bidrag til kunsthistorien, men også til Danmarkshistorien.

P. S. Krøyer fik mange bestillinger især mod slutningen af 1800-tallet, da hans gode omdømme blev mere og mere udbredt.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...