Gå til hoved-indhold
03. juni 2024 - kl. 21.06

Friskole mangler akut plads: Ikke en kommunal kerneopgave

  • 1 af 2
    Line Noren Mikkelsen er en af de mange forældre, der har børn på Sæby Friskole, og en af dem, der kæmper for at finde egnede lokaler eller bygninger til skolen. Foto: Jesper Christiansen, TV2 Nord
  • 2 af 2
    Helle Krogsgaard foran den skolebygning, hvor Sæby Friskole har tilladelse til at undervise 34 elever. Udfordringen for skolen er, at der er 90 elever, så skolelederen må tænke kreativt. Foto: Henriette Maj Pedersen, TV2 Nord
Af: Michael Frederiksen

Eleverne strømmer til Sæby Friskole i en grad, så skolen er vokset ud af de oprindelige lokaler. Der er ingen hjælp at hente hos Frederikshavn Kommune. Herfra lyder meldingen: "Det er ikke en kommunal kerneopgave at finde lokaler til friskoler. Det må de selv sørge for".

Line Noren Mikkelsen er en af de mange forældre, der har børn på Sæby Friskole, og en af dem, der kæmper for at finde egnede lokaler eller bygninger til skolen. Hun har et barn i 0. klasse og et barn i 2. klasse. Skolen er et bevidst tilvalg fra forældrenes side, der er flyttet til området ene og alene på grund af Sæby Friskole.

- Skolen har et værdigrundlag, vi kan identificere os med. Man bliver en del af en skolefamilie og lærer at tage ansvar for sig selv og andre igennem den måde, skolen arbejder på - i helheder og ved at gå ud i den virkelige verden og undersøge den, ligesom den måde vi også kender fra universiteterne, siger Line Noren Mikkelsen til TV2 Nord.

Den begejstring er hun tilsyneladende ikke alene om, for skolen står i akut pladsproblemer. Sæby Friskole begyndte for seks år siden i en bygning med plads til 34 elever. Siden da er eleverne strømmet til, og i dag er hele 90 elever skrevet ind på friskolen, der midlertidigt har lejet sig ind på det nærliggende og tidligere feriecenter Sæby Søbad.

Efter sommerferien er det dog slut. For det er i strid med lokalplanen at drive skole der, og skolen skal ud og finde plads et andet sted.

- Det er selvfølgelig super frustrerende. Det er kritisk, at vi finder en permanent løsning, så skolen kan fokusere på det, den er sat i verden for; nemlig at lave den skole, som vi har valgt til,  siger Line Noren Mikkelsen til TV2 Nord.

Helle Krogsgaard, som er initiativtager til Sæby Friskole, og som i dag arbejder som leder for den, havde håbet, at politikerne i Frederikshavn Kommune havde givet dispensation fra lokalplanen eller ville være villige til at lave den om, så elever kunne blive på Sæby Søbad.

- Sådan gik det ikke, så vi lukker døren hertil om få uger, siger Helle Krogsgaard.

Sæby Friskole har igennem flere måneder arbejdet på at finde en permanent løsning, men det er endnu ikke lykkedes.

- Vi har kigget på tidligere erhvervsejendomme og boliger i boligområdet, kommunale ejendomme, men det vil kræve ændringer i lokalplanerne, og vi er blevet vejledt til, at det ikke vil kunne lade sig gøre at få lov til at drive skole de steder, vi har kigget. Så der er lige nu ingen muligheder. Der er bare ikke noget i Sæby, der er stort nok og ligger bynært på nuværende tidspunkt, udtaler Helle Krogsgaard til TV2 Nord.

Peter E. Nielsen er formand Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune. Han har dermed været med til at sige nej til at lave om på lokalplanen, så Sæby Friskole kunne være blevet på Sæby Søbad. Det har han gjort, fordi han og et flertal i udvalget mener, at stedet skal bruges til boliger eller turistformål.

- Sæby Friskole har vidst nu i et år, at skolen ikke lovligt ville kunne blive der, og jeg kan ikke se, at det er en kommunal kerneopgave at finde lokaler til friskoler, det må de selv sørge for, konstaterer Peter E. Nielsen.

Han understreger, at friskoler er et godt alternativ til de kommunale folkeskoler, men det er bare ikke kommunens opgave at sørge for, at friskoler har tag over hovedet.

Ejeren af Sæby Søbad har nu søgt Frederikshavn Kommune om lov til at omdanne det tidligere feriecenter til helårsboliger.

Skolen er nu i dialog med ejeren af den feriekoloni, som var skolens oprindelige udgangspunkt - for måske kan skolen få lov til at udvide, så der kan blive flere kvadratmeter til undervisning.

- Alternativt må vi lave udeskole, og vi har lov til at sætte telte op på græsplænen. Det bliver selvfølgelig lidt spændende til oktober, siger Helle Krogsgaard, der tilføjer, at det samtidig giver anledning til at bruge lokalområdet og byen endnu mere - og det er helt i tråd med skolens ånd.

De kreative undervisningsformer og brug af området får dog ikke Line Noren Mikkelsen til at melde sine to børn ud af skolen.

- Det kommer vi ikke til. Vi støtter og bakker op om skolen. Det her skal lykkes, fastslår hun.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...