Gå til hoved-indhold
30. august 2024 - kl. 14.08

Har været frivillig i hele sit liv: Hvis folk spørger, siger jeg bare ja

  • 1 af 1
    Jens Erik Sørensen: - Jeg synes jo, at når der er folk, som har brug for hjælp, og jeg kan se, at her kan yde en indsats, så er det svært at sige nej.
Af  Asbjørn Tang Mortensen, Frivilligcenter Frederikshavn

69-årige Jens Erik Sørensen fra Skagen kan karakteriseres som en rigtig ildsjæl i Skagens lokalmiljø. Her har han håndteret forskellige frivillige opgaver til fordel for de lokale fællesskaber i stort set hele sit liv. Han er i dag fast tilkoblet som medhjælper til Skagen Festival og som lokal indsamlingsleder for Kræftens Bekæmpelse. "Jeg har altid haft den indstilling, at jeg gerne vil gøre en ekstra indsats", siger han.

Jens Erik Sørensen er i dag fast tilkoblet medhjælper til Skagen Festival, som han har været en del af siden 1984. Herudover varetager han rollen som indsamlingsleder for Kræftens Bekæmpelse i Skagen-området. I Kræftens Bekæmpelse er han desuden tilkoblet bestyrelsen i lokalforeningen i Frederikshavn Kommune, som har til opgave at varetage patientstøtte og generelt lokalt kræftpolitisk arbejde.

Når man spørger Jens Erik Sørensen hvad der driver værket, kommer han ikke udenom det sociale samvær i de frivillige arbejdsopgaver:

- Jeg synes jo, at når der er folk, som har brug for hjælp, og jeg kan se, at her kan yde en indsats, så er det svært at sige nej. Dog er en af de vigtigste årsager til, at jeg involverer mig i det frivillige arbejde, helt bestemt det sociale samvær, som driver mig meget,fortæller skagboen.

Når man har arbejdet med Skagen Festival i 40 år, er der ikke overraskende kommet mange erfaringer, oplevelser og bekendtskaber ud af det. I de første mange år blev Jens Erik Sørensen qua sit tidligere formandskab i Skagen Volleyballklub – medansvarlig for at få stablet festivalgæsternes campingplads på benene, og det er en tid, han tænker tilbage på med gode minder:

- Vi havde 14 dage til at stille det hele op. Herudover var der selvfølgelig en drift under festivalen, inden det hele skulle pilles ned igen, men vi havde det så sjovt med at lave det. Alle de mennesker, der dengang var med til det, snakker stadig om det. Vi har sågar et par, som simpelthen er blevet gift efterfølgende, fordi de var med som frivillige i sin tid og faldt for hinanden derude. Det synes jeg simpelthen er helt fantastisk, fortæller en glad Jens Erik Sørensen.

Udover at være tidligere medansvarlig for campingpladsen har Jens Erik Sørensen endvidere været tilkoblet musikudvalget. I dag er han en del af pionerholdet. Pionerholdet består af en flok frivillige, som mødes godt og vel hver 14. dag, hvor dagsordenen primært består af sav, søm og sammenhold. Det vil sige, at de frivillige både reparerer og bygger diverse ting, som skal benyttes under festivalen. Når festivalen så løber af stablen i begyndelsen af juli, er Jens Erik Sørensen nu at finde omkring scenen på havnen, hvor han både står bag baren og samtidig er aktiv i backstage-lokalet:

- Jeg har tidligere lavet musik med en kammerat, så jeg kender en del af de musikere, der kommer og spiller. Når vi møder hinanden i backstage-lokalet, er der en virkelig hyggelig stemning og en gensynsglæde, og bare det at de kan huske en, synes jeg er helt fantastisk, siger Jens Erik Sørensen med et smil på læben og fortsætter:

- Med det frivillige arbejde møder jeg en masse mennesker og får nye venner. Jeg synes, det er skønt at møde mennesker, som har samme indstilling til tingene som mig. Nede på havnen kører der fire hold af 40 mennesker, og når vi møder hinanden til første vagt, føles det som en stor familiefest, hvor der skal uddeles en masse krammere.

Den tidligere folkeskolelærer har desuden været aktiv som lokal indsamlingsleder i Skagen i omkring 10 år, hvilket også har medført en plads i bestyrelsen hos Kræftens Bekæmpelses lokalforening i Frederikshavn. Som han selv siger, har alle i dag været berørt af kræft på den ene eller den anden måde, og derfor er det også et område, hvor han gerne vil give en hånd med:

- Som indsamlingsleder er jeg ansvarlig for indsamlingen i Skagen, Hulsig og Aalbæk. Min opgave er at få fat i cirka 50-60 mennesker, som har lyst til at samle ind og herudover planlægge ruter til de enkelte. Når der så skal tælles op, har vi en god aftale med Sparekassen Danmark, som hjælper med det, siger Jens Erik Sørensen, der fortsætter fortællingen med et rekordår i Skagen-afdelingen:

- I år slog vi faktisk rekord med indsamlingen, så halvdelen af vores indsamlere har allerede meldt ind, at de er klar igen næste år. Vi har ikke tidligere samlet over 100.000 ind, men i år samlede vi faktisk 130.000 ind, og det er bare et kæmpe skulderklap. Jeg snakkede med en fra hovedkontoret i Aalborg, som fortalte, at vi procentvis lavede den bedste indsamling i Danmark, siger en tydeligt stolt, men samtidig ydmyg Jens Erik Sørensen, som understreger, at man aldrig kan få for mange frivillige indsamlere til sådan en dag.

Udover Jens Erik Sørensens faste tilhørsforhold til både Skagen Festival og Kræftens Bekæmpelse har han ligeledes varetaget mange andre frivillige opgaver igennem sit liv. For blot at nævne nogle stykker sidder han i dag i bestyrelsen i De Danske Ølentusiasters lokalafdeling i Skagen, som planlægger diverse ølsmagningsarrangementer for medlemmerne i både ind- og udland.

Herudover har han stået i spidsen for både en lokal volleyballklub samt stiftet en rulleskøjteforening for Skagen og omegns børn og unge. Jens Erik Sørensen lægger heller ikke skjul på, at fodboldklubben Skagen IK har en særlig plads i hans hjerte, og derfor har han ligeledes påtaget sig mange frivillige opgaver i forbindelse med arbejdet derude. Fælles for de mange frivillige opgaver er, at det alle er indsatser, som er til gavn for lokalmiljøet, og det er netop noget, som har betydning for Jens Erik Sørensen.

- Hvis folk spørger, siger jeg bare ja – selvfølgelig hvis jeg har tiden til det. Jeg kan lige så godt bruge tiden på det, som jeg kan sidde foran computeren derhjemme eller andet. Jeg har altid haft den indstilling, at jeg gerne vil gøre en ekstra indsats, hvor jeg kan, og det er virkelig noget, som har betydning. Man går hjem og føler, man har gjort en god indsats for lokalmiljøet, og det betaler det hele.

Vil du vide mere om, hvad der foregår i den frivillige sociale verden, er du velkommen til at kigge forbi Frivilligcenter Frederikshavn, Danmarksgade 12 i Frederikshavn. Der er åbent mandag-torsdag fra 10-15. Du kan også ringe på 40331216 eller sende en mail på info@frivilligcenterfrederikshavn.dk.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...