Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
21.03.2023 | Af: Kanal Frederikshavn

HTX Frederikshavn leder efter ny antibiotika

10 elever i 2.g fra HTX Frederikshavn deltager i projektet Tiny Earth, som går ud på at finde nye former for antibiotika i jorden. I Danmark deltager cirka 60 gymnasieklasser, og globalt bidrager mere end 14.000 studerende årligt fra universiteter og gymnasier verden over.

 

Projektet begyndte i 2012 på Yale University i USA, og gennem årene har man fundet 19 nye former for antibiotika samt mange andre naturstoffer med medicinsk potentiale.

De 10 elever drog mandag middag ud i naturen i faget Bioteknologi A og indsamlede jordprøver, som de skulle bearbejde hjemme i laboratoriet, hvor Marie Tvilum fra Århus Universitet ventede dem med videre instruktioner.

Marie Tvilum er projektkoordinator på Tiny Earth-projektet på Århus Universitet og tager ud i hele Danmark og initierer indsamling af jord-prøver:

- Det er en fantastisk måde at indsamle data på, og projektet har allerede resulteret i mange nye naturstoffer. Når eleverne er færdige i dag, så skal de på besøg hos os, hvor vi arbejder videre med deres jordprøver i vores laboratorier. Siden får de resultatet af deres arbejde. På Århus Universitet har vi fundet allerede tre isolater, som vi har forventninger til. Vi er glade for at bidrage til undervisningen og samtidig få nogle spændende prøver med hjem.

Bioteknologi-lærer Dinna Christensen hjælper også eleverne med jordprøverne og skal med til Århus med eleverne.

- Det er første gang, vi deltager, og det er jo et super projekt med et meget flot formål – det kan eleverne virkelig godt lide. Det er bioteknologi på et meget højt niveau og bestemt noget, som vi kommer til at høre mere om i fremtiden.

Malthe Hjort og Oliver K. Pedersen står med jord i hænderne og er i gang med forsøget. De kan godt lide det globale sigte, og at man gør det i samarbejde med Århus Universitet.

- Det er fedt at deltage i et globalt projekt, hvor mere end 14.000 har deltaget. Måske finder vi noget spændende i vores jordprøve. Det kunne være stort.

Novo Nordisk Fondet støtter projektet på Århus Universitet.

 

BillederTilføj billede


FOTO: HTX Frederikshavn

FOTO: HTX Frederikshavn

Kommentarer

 

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close