Bjarne Laustsen: - En klog beslutning, at Frederikshavn får orlogsværft
Folketingsmedlem, sogneråds- og enkeltsags-politiker Bjarne Laustsen (A), Frederikshavn-kredsen, har skrevet dette indlæg: Vi har haft orlogsværft i Danmark, siden Kong Hans etablerede det i København i 1500-tallet. Det lukkede helt i 1992, og den sidste nybygning blev leveret for godt 70 år siden. I den mellemliggende tid har private værfter bygget skibe til Søværnet.
Nu er det det så Frederikshavns tur til at få et orlogsværft. Det er en klog beslutning, for selvom staten ikke vil have noget med produktionen at gøre, men overlade selve byggeriet og udrustningen af søværnets nye krigsskibe til private værfter, er det også en god beslutning. De private værfter har kompetencen, og Nordjylland har alle de uddannelser og de medarbejdere, der skal til.
Hvem der så skal have ordren, ved vi ikke endnu. Brug § 346 i traktaten om offentlige udbud inden for EU og lav kun et udbud i Danmark, og tildel det til det eller de værfter, der kan løfte opgaven.
Hvor er det dejligt at se så mange kollegaer, der nu synes, det er en god ide at bygge vores krigsskibe selv. Det er en tanke og ide, jeg har stået ret alene med i mange år. Alt kan lade sig gøre - bare man ikke selv skal have æren for det, siges der på Christiansborg.
Der er især tre gode grunde til, at jeg har haft den holdning og det synspunkt.
For det første er vi en stolt søfartsnation gennem 500 år. Vi er et selvstændigt og suverænt land, og så kommer halvdelen af pengene, som vi investerer, tilbage til industrien, lønmodtagere, arbejdsgivere, staten og kommunerne i form at skatter og moms.
For det andet skal skibene jo vedligeholdes og repareres. Hvis ikke vi har den kapacitet, er vi nødt til at sende dem til udlandet, som man forsøgte for nogle år siden. Det fik vi heldigvis stoppet.
Uddannelse spiller også ind her, og derfor er det genialt at lægge det ved siden af en flådestation, hvor dem, der skal sejle og betjene skibene, kan øve sig lige i baghaven.
For det tredje, når vi nu skal opruste og investere i egen sikkerhed, og vi beder alle om at betale noget eller meget mere til forsvaret, er det da klogt, når vi nu kan, give noget tilbage til dem, der betaler regningen, nemlig lønmodtagere og arbejdsgivere. Jeg har det rigtig dårligt med, at man fravælger danske virksomheder, bare fordi det måske er lidt dyrere.
Nu er der kommet nye folk på gården, læs Forsvarschef og direktør i FMI. Modsat tidligere af slagsen var holdningen altid, at det kunne vi købe ude i byen.
Men det kan vi ikke af ovennævnte grunde. De ser fordomsfrit på det og har lyttet og indstiller, at vi nu både skal bygge en ny ammunitionsfabrik og et orlogsværft, tak for det - for som jeg ser det - ligger der gode, solide og robuste overvejelser til grund for valget i Frederikshavn.
Når jeg siger pladen fuld, er det fordi Karstensens Skibsværft i Skagen både kan og vil bygge de nye miljøfartøjer, som vi trænger så meget til. Jeg døbte dem dog "flere formål skibe", fordi vi har brug for fleksibilitet. Skibe, der kun kan løse en opgave, er både dyrt og upraktisk.
Det var i 2018 min ide om igen at bygge skibe til Søværnet blev født. Vi maler dem grå og sætter en kanon på, og så tæller de også med i, hvor meget vi bruger på forsvaret.
Min gode kollega Søren Gade har sagt, at hvis jeg bliver ved med foreslå mere forsvar flyttet til Nordjylland, synker vi. Det er en risiko, jeg gerne deler med dem, der har bakket mig op gennem årene, og de kollegaer og organisationer i Nordjylland, der har stået sammen om at pege på Frederikshavn.