Niklas Thim Kastrup har ADHD og var ustyrlig i skolen, men nu lever han af at være fotograf
Allerede som seks-årig blev han diagnosticeret med ADHD. I 0. til 3. klasse var har ustyrlig og havde støttepædagog på. Resten af skoletiden gik han på en specialskole. Han har kæmpet med både sociale og økonomiske problemer, men for tre år siden flyttede Niklas Thim Kastrup til Frederikshavn. Det ændrede hans liv. Nu har han styr på sin tilværelse, og han lever af at være fotograf – uden at have en uddannelse eller have gennemgået et kursus.
- Jeg har endelig fået en bekræftelse på noget, hvor jeg er dygtig. Når man konstant får så meget positiv respons, får man en sindssyg selvtillid. Jeg føler nærmest, at jeg kan alt, smiler Niklas Thim Kastrup.
Bor man i Frederikshavn og er interesseret i håndbold, lyder hans efternavn bekendt. Og jo, den er god nok. Han er søn af Lise Thim og Karsten Kastrup, som indtil 1997 var stamspillere på FfI’s to bedste divisionshold.
De flyttede i 1997 til Skanderborg, hvor Niklas Thim Kastrup voksede op. Det var en barndom med mange udfordringer.
- Når mine klassekammerater havde dansk i 1. klasse, gik min støttepædagog udenfor med mig og kastede med spyd. Jeg kunne slet ikke sidde stille i klassen, husker Niklas Thim Kastrup.
For lidt over tre år siden besluttede han at flytte op til en kammerat i Hjørring, men turen gik hurtigt til Frederikshavn, hvor han har boet siden. Efter at have arbejdet som chauffør hos Erling Christensen Møbler og EasyRep lever han i dag af at være fotograf.
Han er fuldtidsansat i EFKT, hvor han fotograferer boliger for ejendomsmæglere, primært i Nordjylland. Ved siden af har han sit eget firma, Thim Photography. I 2023 har han været ude på et halvt hundrede opgaver. I august fotograferede han seks bryllupper.
- I kirken er det svært at eksperimentere, men i portrætterne af brudeparret arbejder jeg meget med for eksempel refleksioner i vandet. Jeg planlægger ikke noget. Jeg er spontan og intuitiv. Jeg tror, at min ADHD hjælper med at komme med de kreative idéer. Det er lidt svært at forklare, siger Niklas Thim Kastrup.
Ud over bryllupper og andre private kunder har han i år blandt andet løst opgaver for Arena Nord, FREDERIK og Frederikshavn White Hawks.
- 50 jobs er helt vildt at tænke på. Det er jo nærmest hver weekend, konstaterer den unge fotograf, som er sin egen læremester.
Han har ingen fotouddannelse og har kun taget ét kursus. Der var, da han skulle have sit dronecertifikat.
Niklas Thim Kastrup er ikke i tvivl om, at hans liv i år har ramt et højdepunkt.
- Jeg har kæmpet meget med både økonomiske og sociale udfordringer. I dag er jeg nødt til at sortere i mine venner. Der er så mange, der vil ses med mig, og det er jeg slet ikke vant til, fortæller han.
Har du et godt råd til andre, der har en diagnose og kæmper med tingene i skolen?
- Troen på sig selv gør meget, men dem omkring mig har også være en kæmpe del af det her. Jeg tager virkelig hatten af for min mor. Hun har godt nok stået model til meget. Hun har taget ansvar for det hele. Psykiatrien, skole og uddannelse. Hun hjalp mig også, da jeg havde økonomiske problemer. Hun har virkelig kæmpet for mig. Der er vigtigt, at man tager imod den hjælp. Det har jeg ikke altid været godt til.
Flytningen fra Skanderborg til Frederikshavn og arbejdet som fotograf har i den grad ændret Niklas Thim Kastrups liv.
- Det har været et kæmpe skifte i mit liv, for jeg følte mig ikke særlig moden, før jeg flyttede herop. Jeg skulle lige pludselig have en form for autoritet, når jeg var ude og fotografere boliger. Billederne skulle jo sælge folks huse. Det gav det sidste skub til min modningsproces. Jeg har altid været bagud i forhold til min alder.
Han nyder også at bo i Vendsyssel, hvor han har familie i blandt andet Frederikshavn, Sæby og Hirtshals.
- Det er fantastisk at møde sine fætre, kusiner, tanter og onkler i REMA 1000 og ikke kun, når der er familiefester. Lige nu giver det mening at blive boende længe i Frederikshavn, men jeg er jo meget intuitiv, så vi må se, hvad fremtiden bringer, siger Niklas Thim Kastrup.
Han er både ”almíndelig” fotograf, videofotograf og dronefotograf.