Gå til hoved-indhold
08. marts 2024 - kl. 09.03

Nyopstartet dansk virksomhed vil producere ammunition i Elling

  • 1 af 1
    Staten har købt Krudten Erhvervspark. Der skal igen produceres ammunition i Elling. Men hvem skal gøre det?
Af: Michael Frederiksen

Produktionen af ammunition skal genoptages i Elling. Nu melder en helt nyopstartet dansk virksomhed sig på banen. Ammunitionsarsenalet AMA Group blev officielt stiftet 16. februar, og de vil gerne overtage ammunitionsproduktionen i Elling.

Der har været arbejdet i kulissen i meget længere tid.

- Vi har igennem mere end et år været i løbende dialog med medlemmer af Folketinget og FMI (Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, red.) om etableringen af en ammunitionsfabrik i Danmark, siger Lars Egedal, der er bestyrelsesformand og administrerende direktør i AMA Group.

I efteråret meldte regeringen ud, at staten har købt bygningerne i Elling, og der igen skal laves ammunition på matriklen. Tidligere har den norske virksomhed Nammo meldt ud, at de gerne vil stå i spidsen for produktionen.

Men AMA Group vil ifølge TV2 Nord give dem kamp til stregen. Den danske virksomhed har hjemmeadresse i Nordsjælland, og ifølge Lars Egedal er det at være dansk en fordel. 

- Der skal være en høj forsyningssikkerhed, og vi vil producere det hele selv. Der er forskel på, om man køber hylstre i Tyrkiet og krudt i Nordamerika og andre dele andre steder i forhold til, hvis man producerer det selv.

Lars Egedal vurderer, at hvis AMA Group vinder udbuddet, så vil de i løbet af årene kunne ansætte omkring 200 personer på fabrikken. 

AMA Group har meldt ind til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, hvad de kan tilbyde, og nu venter de og andre virksomheder på, at det endelige udbudsmateriale bliver udarbejdet og præsenteret senere på året.

Og selvom man vinder udbuddet, så er det ikke ens betydende med, at det fra start er en økonomisk gevinst, skriver TV2 Nord.

- Det koster penge ad helvede til. Vi taler milliarder af kroner. Men dem har vi, og det er danske investorer, som er klar til at støtte op om det her, siger Lars Egedal.

AMA Group vil primært byde ind på udbuddet, der omhandler riffelammunition og ammunition til artilleri og langtrækkende skyts.

- Det er der, vi har vores styrke. Vi har allerede en strategisk samarbejdspartner, som laver det i dag, og som kan lave maskinerne til os.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...