Restaurant Snerlen fungerer som talentfabrik
Tonny Kristensen, ejer af Restaurant Snerlen i Frederikshavn, sender to af sine dygtige og vellidte medarbejdere videre på kokkefagets dannelsesrejse. Køkkenchef Peter Frydkjær har netop fået arbejde på en Michelin-restaurant i Oslo, og til september drager Snerlens 20-årige kokkeelev Frederik Helbo Hansen mod varmere luftlag og en trestjernet Michelin-restaurant i San Sebastian, Spanien.
- Jeg har hele tiden vidst, at Peter skulle videre, og når man først er udlært kok, som Frederik jo bliver til sommer, så skal man ud og prøve kræfter med branchen og jagte sine drømme. Jeg er bare glad for, at Restaurant Snerlen er med til at udvikle rigtigt dygtige folk indenfor kokkefaget, lyder beskeden fra ejer Tonny Kristensen, som sidste år stolt kunne fejre, at Snerlen blev kåret som Danmarks bedste fiske- og skaldyrsrestaurant.
Peter Frydkjær blev udlært kok i 2010 og har siden da prøvet kræfter med de gastronomiske udfoldelser i både Spanien, Frankrig og England. Han har været køkkenchef på Snerlen i godt halvandet år, men nu er turen altså kommet til den norske hovedstad. Restaurant Bagatelle er en Michelin-restaurant i hjertet af Oslo, som i april sidste år fik ny ledelse og en dansk køkkenchef, og derigennem blev kontakten etableret.
Lidt specielt for Restaurant Bagatelle, som er af norsk og nordisk islæt, er, at gæsterne "kun" kan bestille én omfattende menu bestående af adskillige små, sammensatte delikatesse-retter og typisk kun én obligatorisk vinmenu til at komplimentere maden. Mad og vinmenu koster sammenlagt 2500 norske kroner, så restauranten appellerer nok til de mere velhavende restaurantgæster.
- Det er et lidt andet koncept end her, men det er en virkelig god restaurant, og jeg er glad på Peters vegne, siger Tonny Kristensen, mens han skal til at klargøre dagens fisk med filetkniven.
Frederik Helbo Hansen har været en del af Snerlen, siden restauranten lå i Strandby, og tre et halvt år inde i kokkeuddannelsen er han færdigudlært til sommer. I juni, juli og august har han indgået en ansættelsesaftale med Restaurant De 2 Have i Skagen, som både fungerer som restaurant, café og gastropub. Her skal den unge nyudklækkede kok være med til at pifte de danske sommerretter op, inden han til september drager afsted mod nye, store udfordringer.
Fra september 2014 bliver den unge frederikshavner nemlig en del af et topmotiveret og højtkvalificeret personale på den over 100 år gamle og nu trestjernede Michelin-restaurant "Arzak" i San Sebastian i Spanien. Sommerfuglene er for alvor begyndt at baske rundt i maven på ham, men det tager han kun for gode tegn.
- Jeg regner selvfølgelig med, at det bliver rigtigt hårdt - både fysisk med de mange timer, og psykisk med de meget høje forventninger og den standard, som kendetegner Restaurant Arzak. Jeg ved ikke noget endnu, men jeg håber på, at der er en masse passionerede mennesker omkring mig, som selvfølgelig også vil mig det bedste, og jeg glæder mig vildt til at komme derned, fortæller Frederik Helbo Hansen.
Tonny Kristensen har nu en køkkenchefstilling, han skal have besat, men det tager han med sindsro og opløftet pande.
- Jeg regner stærkt med, at jeg har en ny, dygtig køkkenchef allerede indenfor en måneds tid, siger han.