Sæbynit nomineret til prestigefuld talentpris
Tobias Vasant, der er nyuddannet kok og arbejder på Restaurant Essens i Frederikshavn, er nomineret til Oluf Brønnums Fonds Talentpris. Det er en pris, der uddeles til en nyudlært kok med et håndværksmæssigt talent ud over det sædvanlige, hvor vinderen ud over æren modtager et rejsegavekort på 50.000 kroner.
22-årige Tobias Vasant har altid været god til at lave mad, men det var alligevel en helt ny verden, der åbnede sig, da han kom i lære som kok. Han har altid været søgende, kreativ og ikke mindst nysgerrig på nye sammensætninger, både da han som dreng lavede alle mulige håndmadder efter skole, og i dag, hvor han arbejder på Restaurant Essens i Frederikshavn, hvor han også har stået i lære.
Restauranten blev kåret som "Årets Fiskerestaurant" i 2019, og det høje ambitionsniveau, der kendetegner stedet, er lige Tobias Vasant.
- Godt nok har jeg lavet meget mad, men jeg havde ikke den fjerneste idé om gastronomi på det niveau, jeg er blevet præsenteret for her, men jeg var klar til at udfolde mine evner, og ikke mindst var jeg nysgerrig og ville gerne lære så meget som muligt, og det har virkelig været lærerigt, lyder det med begejstring fra Tobias Vasant, der blandt andet fremhæver den store indflydelse, han har haft på sin egen læring.
Hans tanker kredser nemlig om mad 24 timer i døgnet, og uanset hvad han har spurgt sin chef om lov til at prøve af, har svaret været ja.
- Alle muligheder har været åbne, og sådan er det stadig, og noget går selvfølgelig bedre end andet. I sidste uge fik jeg for eksempel en idé til en sovs med fermenteret hvidløg, brunet smør og solbær. Den delte vandene, men da jeg så kombinerede den med en snack bestående af blandt andet hummer, gulerod og saltmandler fik den et helt andet udtryk, lyder det fra Tobias Vasant, der ikke lader sig slå ud, hvis en idé ikke fungerer første gang – så prøver han bare igen.
Han kan lide at eksperimentere med delelementer og få dem samlet til en helhed, og han synes, det er en fed proces at idéudvikle med sine kolleger og teste og smage. Og han fremhæver da også sin kreativitet som en af sine helt store styrker.
Gider ikke "plejer"
- Jeg kunne ikke drømme om at slå mig til tåls med "plejer". Sådan fungerer jeg ikke. Der er en kæmpe tilfredsstillelse i at udvikle og fremstille nye ting, siger Tobias Vasant.
Han er ambitiøs og har blandt andet deltaget i Nordjysk Mesterskab, hvor han og hans makker blev nummer to.
- Vi lånte køkkenet på Essens og øvede og trænede tidligt om morgenen. Noget af det jeg godt kan lide ved konkurrencetræningen, er igen det med at teste, søge og afdække, fortæller Tobias Vasant.
I motivationen fra Tonny Kristensen fra Restaurant Essens lyder det blandt andet, at Tobias Vasant gennem de tre år, han har været i lære på Restaurant Essens, har gennemgået en enorm udvikling. Fra at han ikke turde at hakke en gulerod uden at spørge om råd til at være ham, der går forrest, når der skal laves nye menuer og udvikles retter.
Det er således ikke uden grund at netop han er ét af de i alt tre talenter, der er med i opløbet om Oluf Brønnums Fonds Talentpris VEST.
Oluf Brønnums Fond ønsker ifølge Anders Brønnum-Schou, der er bestyrelsesmedlem i Oluf Brønnums Fond og administrerende direktør/CEO hos Oluf Brønnum & Co. A/S, med denne talentpris at sætte fokus på de håndværksmæssige uddannelser - og i særdeleshed kokkefaget.
- Fonden håber på at øge opmærksomheden omkring kokkefaget og få flere til at søge denne vej i forhold til uddannelse. Der er stor mangel på dygtige kokke, hvilket giver store udfordringer for vores kunder i forhold til at udvikle madoplevelsen, og i sidste ende kan det have betydning for oplevelsen for os som private personer, som besøger en restaurant, et hotel, en kantine osv. Vi er i Danmark et gastronomisk magtcenter men for at fastholde dette, kræver det, vi bliver ved med at udvikle dygtige fagfolk, hvilket vi gerne vil give vores beskedne bidrag til, siger Anders Brønnum-Schou.
Han håber desuden, at talentprisen kan bidrage til et lille konkurrenceelement mellem de mest flittige og ambitiøse elever, som kan øge niveauet yderligere. Samt medvirke til at skabe et netværk på tværs af skoler blandt de nominerede elever, som de vil kunne bruge gennem hele deres karriere, som forhåbentlig bliver inden for branchen.
- Og sidst men ikke mindst er det også dejligt at kunne give et ikke ubetydeligt beløb på 50.000 til en knalddygtig ung engageret nyuddannet kok, som kan bruge pengene til at udvikle sig yderligere inden for faget, lyder det fra Anders Brønnum-Schou.
OM FONDEN
Oluf Brønnums Fond er stiftet af Kai Brønnum og Oluf Brønnum Schou i 1978. Fonden er ligeledes ejer af Oluf Brønnum & Co A/S, der har været toneangivende leverandør af køkkenudstyr og storkøkkener siden 1874.
TALENTPRISEN
Talentprisen udgør et rejselegat til en værdi af 50.000 kroner, der uddeles skattefrit til modtageren. De nominerede talenter, der ikke modtager årets talentpris. vil i stedet modtage et gavekort udstedt af Oluf Brønnum A/S.
Prisen overrækkes på Restaurant Himmeriget 30. oktober 2022.
Læs mere om prisen.





































