Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
22.06.2020 | Af: Helle Møller Riis

Vi går i land, hvis kameraet kommer

Fisker Martin Vinther Larsen og skipper Klaus Rosenfeldt Hansen nægter at lade sig videoovervåge. De føler sig mistænkeliggjort og krænket af de nye regler for fiskeriet i Kattegat. De foreslår i stedet et totalt stop for torskefiskeriet.

 

Kutteren Line H fra Østerby på Læsø har siden år 2007 fisket efter jomfruhummere i Kattegat, men fremtiden for skibet og dets besætning er usikker.

Skibet er nemlig som et af 15 fartøjer, der bruger bundtrawl, udtrukket til kameraovervågning, som en konsekvens af de nye fiskeriregler, der skal redde torskebestanden. Hverken skipper Klaus Rosenfeldt Hansen eller hans besætning kan acceptere den præmis:

- Kutteren er så lille, at en kameraovervågning vil være en krænkelse af vores privatliv. Vi står tre mand på et meget lille areal og vil ikke filmes, når vi eksempelvis går på toilettet, siger Martin Vinther Larsen, der har været fisket de seneste 20 år og er medlem af 3F Frederikshavn.

Det er blive taget på kamera "med bukserne nede" i bogstavligste forstand er dog ikke det værste for fiskeren. Det er snarere det faktum, at han som fisker føler sig mistænkeliggjort og som "jaget vildt":

- Vores interesse er udelukkende jomfruhummere. Det er er her, hele vores løn og indtjening ligger. Alligevel tror Fiskeriministeriet og ministeren, at vi er på jagt efter torsken. Vi bruger gerne et net med en anden maskestørrelse, hvor torsken lettere går fri, men det er som om, at vi sket ikke blive hørt på i den her sag. Alt er bestemt på forhånd, og vi er stemplet som svindlere, mener Martin Vinther Larsen, og hans skipper supplerer:

- Læsø Fiskeriforening og Læsø Fiskeindustri har sammen med en række af os fiskere foreslået et totalt stop for torskefiskeriet, og vi er kommet med nogle bud på andre garn, men vi blive ikke lyttet på. Den her sag krænker min retsfølelse, fordi der er tale om omvendt bevisførelse. Vi skal med kameraet ombord dokumentere, at vi er uskyldige - normalt er man uskyldig indtil det modsatte er bevist, siger Klaus Rosenfeldt Hansen.

Kameraerne på kutterne er blevet sammenlignet med eksempelvis butikskameraer, men den sammenkædning køber skipperen ikke.

- I butikkerne bliver kameraerne brugt af politiet, hvis der sker en forbrydelse. Hos os er det ikke politiet, men fiskeriministeriet, der skal følge os i vores daglige arbejde. Jeg føler, det her er en grov overtrædelse af mine menneskerettigheder.

Martin Vinther Larsen tilføjer:

- Det her er ikke bare en kamp, vi skal tage på vores egne vegne. Det her er en kamp for alle erhverv. Hvad bliver det næste: At sosu-medarbejderen skal overvåges, at skraldemanden skal. Kameraet vil gøre mig nervøs i forhold til at lave fejl - og for at blive fejlfortolket i mit arbejde.

Hans arbejdsgiver efterspørger retningslinier og regler.

- Vi ved stadig ikke, hvordan og hvornår kameraet skal indføres. Det eneste, vi har fået at vide, er, at det skal ske i 2020. Det har været fuldstændig umuligt at komme i dialog med Fiskeriministeriet, og derfor er vi fire på Læsø, der har sat båden til salg. Mit fiskeri stopper med kameraet, fastslår Klaus Vinther Larsen.

Martin Vinther Larsen går samme vej:

- Jeg skal ikke kameraovervåges. Jeg har en tømreruddannelse, og den kan jeg heldigvis bruge, når kameraet kommer.

For hans skipper er sagen en anden.

- Jeg har været fisker hele mit liv, og sådan har mange andre fiskere det også her på Læsø. Jeg tror, at kameraovervågningen kan blive enden på jomfruhummerfiskeriet her på øen. Det kan komme til at koste rigtig mange arbejdspladser på øen - og en fraflytning, og den udvikling ønsker ingen.

Hos 3F Frederikshavn har lokalformand Finn Jenne fulgt udviklingen med kameraovervågningen med bekymring. Han står uforbeholdent på fiskernes side.

- Det her er virkelig problematisk. Fiskeriet er i forvejen udsat for en meget koncentreret overvågning via satellit, GPS, fangstrapporter og fiskerikontrol. Det her er mistillid til et erhverv, der allerede er dybt kontrolleret, siger Finn Jenne, der forudser et dårligt psykisk arbejdsmiljø, når kamera-overvågningen indføres:

- Hvis du møder ind på arbejde, og du ved, at du er overvåget fra start, så bliver du helt naturligt usikker. Fiskerne bliver bange for at begå fejl, og det psykiske pres kan ingen i længden holde til. Det er virkelig "bigbrother is watching you".

Lokalformanden frygter samtidig, at flere som Klaus Rosenfeldt Hansen vælger at lægge båden op og gå på land:

- Det vil være katastrofalt. Ikke bare for den enkelte fisker, men for vores arbejdspladser og hele vores område. Vi er i forvejen blandt de kommuner i Danmark, der er hårdest ramt på ledighed, siger Finn Jenne, der håber, at fiskeriministeriet vil gå i dialog med fiskerne.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close